FOTO Djevojčice i dječaci Dječeg vrtića Bajka pobjednici 20. olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 26.5.2023. u 20:58h | Objavljeno u Društvo

Velikim finalom na Sportskom centru Sloboda, danas je završio jubilarni 20. olimpijski tjedan dječjih vrtića Grada Varaždina.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj koja se održava u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina te pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Varaždina.

Naime, cijeli ovaj projekt krenuo je iz Zajednice sportskih udruga da bi ga nakon dvije godine prihvatio i Hrvatski olimpijski odbor te se potom proširio na većinu hrvatskih gradova i županija.

No, kako je naglasio Dubravko Banek, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ono što je jedinstveno kod dječje olimpijade u Varaždinu je činjenica da se, za razliku od onih u ostalim gradovima i županijama, odvija tijekom cijelog tjedna.

-Svake godine u Olimpijskom tjednu sudjeluje sve više dječjih vrtića, a ovaj projekt Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u svojih se 20 izdanja pokazao kao pozitivna priča. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost i sposobnost koncentracije te stječu nova prijateljstva, a mi ih upravo ovakvim projektima nastojimo poticati na bavljenje sportom. Pritom nije važan poredak. Oni su svi već pobjednici i to samim sudjelovanjem u Olimpijskom tjednu – naglasio je Banek.

Finalni dan Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina svečano je otvorio predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Lovro Lukavečki, čestitavši organizatorima na dugogodišnjoj tradiciji koja, naglašava, pokazuje veliku predanost i entuzijazam.

-Od malih nogu, isto kao i vi, bio sam sportski orijentiran te sam isto tako kao vrtićarac sudjelovao na ovakvim sportskim događajima. Upravo zato sam svjestan važnosti odgajanja djece u sportskom duhu, posebno u kontekstu danas sve snažnije prisutnosti, kako to stručnjaci nazivaju, epidemije pretilosti među djecom – rekao je Lukavečki, poželjevši mališanima dobre rezultate, ali i ono najvažnije, druženje i zabavu.

Stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina i koordinatorica ovog projekta, Anica Sitar, izrazila je zadovoljstvo što je i jubilarni 20. olimpijski tjedan dječjih vrtića uspješno realiziran.

- Jedan od glavnih ciljeva Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina je poticanje djece i mladih na bavljenje sportom. Mislim da smo kroz 20 godina, koliko se olimpijada dječjih vrtića održava u Varaždinu, u tome i uspjeli te da smo barem jedan dio djece zainteresirali za neki od sportova. Zahvaljujući odličnoj suradnji koju imamo s dječjim vrtićima i odgojiteljima, ali i sportskim udrugama i klubovima na području Grada, ovaj odličan projekt nastavit će se i u budućnosti – rekla je Sitar, čestitavši svim vrtićarcima na sudjelovanju.

Na velikom finalu mališani iz 15 gradskih dječjih vrtića natjecali su se u malom nogometu i četiri atletske discipline, trčanju 50 metara, štafeti 4 x 25 metara, bacanju loptice i skoku u dalj.

Ukupni pobjednici su djevojčice i dječaci Dječjeg vrtić Bajka, iza kojeg slijede vrtići Pinokio, Panda, Čira-Čara, Trakošćanska, Zeko, Kozarčeva, Sveta Uršula, Kućan, Dravska, Aleja, Zečić, Koprivnička 1, Gortanova, Biškupec i Koprivnička 2.