FOI i Gradska knjižnica održali radionice programiranja s micro:bitovima

Varaždinske vijesti | 29.7.2018. u 09:37h | Objavljeno u Društvo

Na FOI-ju su, u organizaciji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“, od 11. do 18. srpnja održane tri radionice programiranja „Što početi s micro:bitom?“ za djecu.

U današnje se doba tehnologije veoma brzo razvijaju te je bitno prilagoditi ih i uklopiti u obrazovne sadržaje kako bi djeca što ranije počela usvajati i razvijati digitalne vještine koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Jedna od ustanova koja potiče djecu na otkrivanje novih sadržaja je svakako i knjižnica, no kako ističe voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Jasenka Vuković Tomašek, više nije dovoljno osigurati dovoljnu količinu knjiga i različite elektroničke građe za posudbu, već treba pridonositi odgoju mladih naraštaja ponudom različitih aktivnosti.

Mnoge knjižnice i druge javne ustanove u svoje su programe uvele micro:bitove, mala računala koja se bežično mogu spojiti na Internet te su pogodna za učenje programiranja, a jedna od njih je i Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin. S obzirom na prethodnu uspješnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike i Gradske knjižnice ove su dvije ustanove ponovno pokrenule zajednički projekt: ovoga se puta radi o radionicama „Što započeti s micro:bitom“ predviđenim za djecu uzrasta od 9 do 12 godina.

Predviđena je bila organizacije jedne radionice, koja je održana 11. srpnja 2018. godine, no zbog velikog interesa održane su još dvije radionice te se razmišlja o dodatnim radionicama koje bi se održale na jesen.

Radionice je osmislio asistent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš koji je radeći na projektu Internet stvari – okvir interoperabilnost financiranom od Hrvatskea zaklade za znanost pokrenuo nove projekte koji se tiču Interneta stvari, a održala ih je Ana Huđek, studentica diplomskog
studija Sveučilišta Sjever. Ovime se otvaraju nove mogućnosti za nove suradnje na području obrazovanja.

Ovom je suradnjom iznimno zadovoljan i dekan Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Neven Vrček koji je istaknuo kako uloga akademske zajednice nije samo znanost i obrazovanje nego i društveni doprinos, a koji dolazi do izražaja kroz ovu suradnju.

- Već dugi niz godina uspješno surađujemo s Gradskom knjižnicom, ove su radionice jedan bitan nastavak dobre suradnje. Iznenađeni smo interesom roditelja i djece te ćemo pokušati pronaći održive modele kako bi se radionice i nastavile za sve građane grada Varaždina - istaknuo je Vrček

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci