Antolić Vupora: AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Varaždinske vijesti | 3.2.2023. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe, saborska zastupnica u priopćenju za javnost kojeg prenosimo u cijelosti.

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom?

Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore!

Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima.

Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti.

Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale.

Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz.

Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane.

Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela.

To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak.

Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu.

Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je - HDZ.

U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi, rekla je Antolić Vupora, piše u priopćenju za javnost saborske zastupnice SDP-a Barbare Antolić Vupora.