Krivotvorenom diplomom do mjesta direktora tvrtke iz koje si isplatio 1,5 milijuna kuna1?

| 29.1.2021. u 13:36h | Objavljeno u Crna kronika

- Ne smatram se krivim ni za jedno djelo za koje me se tereti, rekao je danas na varaždinskom županijskom sudu Mladen Jozinović,  bivši direktor tvrtki Piškornica-sanacijsko odlagalište i Piškornica. Županijsko državno odvjetništvo tereti ga za dva kaznena djela, i to da si je od 15. srpnja 2016. do 15. studenog 2017. godine  zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju pribavio nepripadnu imovinsku korist do gotovo 1,5 milijuna kuna, a prije toga pribavio krivotvorenu diplomu Fakulteta prometnih znanosti zahvaljujući kojoj je i zaposlenu ovim koprivničkim poduzećima, koje se bave zbrinjavanjem komunalnog otpada.

Kako stoji u optužnici, ovaj elektrotehničar (SSS), vlasnik obiteljske kuće, stana i apartmana, koji je danas zaposlen u poduzeću Zero Global Waste Croatia – od 11. siječnja 2016 do 15. studenog 2017.  godine, kao direktor poduzeća Piškornica –sanacijsko odlagalište, odnosno direktor tvrtke Piškornica, osnivača poduzeće Piškornice –sanacijsko odlagalište, zlouporabio taj svoj položaj time što je sebi pribavio značajnu materijalnu dobit na štetu ovih dvaju poduzeća, i to neosnovanim isplatama na svoj račun, račun svoje supruge te prebijanjem pozajmica koje si je prethodno neovlašteno odobravao u poduzeću.

Kako bi takve isplate opravdano, izrađivao je ugovore sa sobom, koji nisu imali osnova, koje je potpisivao kao direktor, svjestan da za to nije imao odobrenja niti suglasnost nadzornog odbora. Tako je 11. siječnja 2016. kao direktor   Piškornice –sanacijsko odlagalište sa sobom kao fizičkom osobom sklopio ugovor o djelu kojim se obvezao da će mu poduzeće za obavljanje poslova direktor za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. isplatiti neto iznos od 120 tisuća kuna, pa je 29. srpnja 2016. isplaćeno 40 tisuća kuna putem žiro računa njegove  supruge, dok je preostali iznos od 80 tisuća kuna 12. prosinca 2016. napravljen međusobni preboj njegovog ranijeg dugovanja prema poduzeću Piškornica –sanacijsko odlagalište s osnova ugovora o kreditiranju temeljem kojeg je od 2014 do 2016 poduzeće Piškornica –sanacijsko odlagalište, kao i tvrtka Piškornica, primio ukupno 1,183 milijuna kuna.

Nadalje, kako stoji u optužnici, 6. srpnja 2016., nakon što mu skupština poduzeća Piškornica na sjednici nije odobrila isplatu jednokratne naknade kao članu uprave tvrtke Piškornica –sanacijsko odlagalište u iznosu od 10 posto zadržane dobiti, što bi iznosilo 251 tisuću kuna, kao direktor Piškornice –sanacijsko odlagalište sa sobom kao fizičkom osobom zaključio ugovor o djelu, kojim se društvo obvezalo da mu se taj iznos plati po drugoj osnovi, odnosno na ime obavljanja poslova direktora od 1. siječnja  do 31. prosinca 2016. godine. Temeljem tog ugovora, 15. srpnja 2016. isplaćeno je taj iznos na žiro račun supruge.

Isto tako 31. prosinca 2016. godine u ime skupštine Piškornice –sanacijsko odlagalište donio je odluku kojom mu se kao članu uprave tog poduzeća na ime postignuća u poslovanju za 2016. određuje isplata nagrade u iznosu od milijun kuna neto, iako je bio svjestan da za takvu odluku bila potrebna prethodna odluka nadzornog odbora tvrtke Piškornica, koja je osnivač Piškornice –sanacijsko odlagalište, koju nije imao. Isto dana je sa sobom sklopio ugovor o isplati honorara za 2016. kojim je Piškornica –sanacijsko odlagalište za ostvareni financijski rezultat i iznimna postignuća 2016. isplati honorar od milijun kuna, što je učinjeno 2017. kroz više uplata na njegov žiro račun.

Na kraju, 9. siječnja 2017. kao direktor Piškornice –sanacijsko odlagalište je sa sobom kao fizičkom osobom, bez suglasnosti nadzornog odbora,  zaključio ugovor o djelu kojim se poduzeće obvezalo da mu za obavljanje poslova direktora od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine isplati 120 tisuća kuna, od čega mu isplaćeno 70 tisća kuna putem njegovog računa, a 30 tisuća kuna na račun njegove supruge.