Zbog silovanja i maltretiranja supruge - dvije i pol godine zatvora Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Zbog silovanja i maltretiranja supruge - dvije i pol godine zatvora

M.P./Varaždinske vijesti | 18.10.2018. u 15:39h | Objavljeno u Crna kronika

Na dvije godine i šest mjeseci zatvora osuđen je 41-godišnjak sa šireg varaždinskog područja zbog silovanja te vrijeđanja i fizičkog maltretiranja svoje 37-godišnje supruge.

Sudsko vijeće varaždinskog Županijskog suda protekli je utorak, naime, 41-godišnjaka proglasilo krivim jer je u razdoblju od 2014. do 2016. u dva navrata, protiv njene volje i unatoč njenom protivljenju i riječima da prestane, silovao suprugu te jer ju je u razdoblju od 2014. do 2017. pijan omalovažavao i vrijeđao.

Kako se čulo na sudu, vikao je na nju, psovao je i vrijeđao govoreći joj “glupačo, ništa ne radiš, dobro ne kuhaš i čistiš, piz*** ti materina” te je fizički napadao šamarajući je i gurajući i prijetio da da će joj svirati na groblju ako prijavi njegovo ponašanje.

Premda je obrana 41-godišnjaka tijekom kaznenog postupka isticala da je 37-godišnjakinja sve izmislila s ciljem da ga lažno tereti, sudac Igor Pavlic je, obrazlažući nepravomoćnu presudu, naveo da je sudsko vijeće povjerovalo njenom iskazu jer je bio uvjerljiv, konzistentan, dosljedan, bez bitnih odstupanja i vrlo detaljan.

- Sve se događalo unutar četiri zida, nije bilo drugih svjedoka. osim žrtve i okrivljenog te je provedeno psihologijsko vještačenje žrtve. I psihologinja je ocijenila da žrtva priča o događaju. koji je proživjela i njen je iskaz ocijenila autentičnim - naveo je Pavlic.

Zbog počinjenja dva kaznena djela protiv spolne slobode 41-godišnjak je osuđen na dvije pojedinačne zatvorske kazne od po godinu i šest mjeseci, dok je za nasilje u obitelji osuđen na šest mjeseci zatvora. Odnosno, izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci. Sudac Pavlic pritom je napomenuo kako mu je sudsko vijeće ublažilo zakonom propisanu kaznu zbog niza olakotnih okolnosti. To su, naime, bile tragedije koje su zadesile obitelj – najprije smrt okrivljenikova brata, a potom i smrt djeteta, koje su znatno utjecale na promjenu njegova ponašanja. Njih dvoje više ne žive zajedno.