Zbog fiktivnog zapošljavanja snahe dobila godinu dana zatvora, ali ŽDO drži da je to premalo

vv / dorh | 13.5.2021. u 08:00h | Objavljeno u Crna kronika

Na kaznu zatvora od jedne godine varaždinski je Županijski sud osudio nekadašnju suvlasnicu i savjetnicu propalog čakovečkog trgovačkog društva, koja je proglašena krivom zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. i čl. 37. Kaznenog zakona.

Ova 70-godišnjakinja, kako stoji u prvostupanjskoj presudi, potaknula je direktora društva da sklopi ugovor o radu u tom društvu s njezinom snahom, ali da ona uopće ne obavlja nikakav rad u društvu i da ne dolazi na radno mjesto. Na taj joj je način isplatom plaće i priznavanjem drugih prava iz radnog odnosa ostvarena nepripadna imovinska korist na štetu društva veća od 140.000 kuna. 


Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv ove prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu.

-Žalba je podnesena zbog odluke o kazni jer državno odvjetništvo smatra da je sud neosnovano optuženici odmjerio kaznu zatvora u najkraćem mogućem trajanju, s obzirom da je ona već pravomoćno osuđivana zbog istovrsnog kaznenog djela na štetu istog oštećenika te s obzirom da ne postoje nikakve olakotne okolnosti koje mogu opravdati izricanje takve blage kazne, navodi ŽDO.