Vrhovni sud povećao kaznu 50-godišnjaku za gospodarski kriminal

| 20.10.2020. u 11:00h | Objavljeno u Crna kronika

Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu u odnosu na visinu kazne izrečene hrvatskom državljaninu (1970.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Prvostupanjskom presudom 50-godišnjak je oglašen krivim da je u siječnju 2010. godine u Koprivnici, kao direktor trgovačkog društva sklopio darovni ugovor sa svojom tada 25-godišnjom izvanbračnom suprugom kojim joj je društvo darovalo svoje nekretnine vrijedne više od 2.600.000,00 kuna te dogovorio s njom da će ona zauzvrat otplatiti kredit društva i platiti ostale dugove društva, iako je znao da je vrijednost darovanih nekretnina znatno veća od ukupnih dugovanja društva, pa je nakon toga 25-godišnjakinja platila dugove u ime društva u ukupnoj visini manjoj od 930.000,00 kuna, i na taj je način pribavio nepripadnu imovinsku korist 25-godišnjakinji na štetu svojeg društva u visini razlike između vrijednosti darovanih nekretnina i plaćenih dugova društva (više od 1.670.000,00 kuna). Za navedeno kazneno djelo 50-godišnjak je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i preinačio presudu tako da je 50-godišnjaku izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, utvrdivši da je izrečena kazna prvostupanjskog suda preblaga s obzirom na visinu pribavljene protupravne imovinske koristi i činjenicu da je 50-godišnjak višestruko osuđivana osoba.