Vikao na bivšu suprugu pa novu godinu dočekao na policiji, a onda i kažnjen

vv | 6.3.2021. u 05:21h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog psihičkog nasilja u obitelji na štetu bivše supruge, varaždinski je Općinski sud kaznio V.P. iz Varaždina  s 2.000 kuna, koja mu je umanjena za 600 kuna, budući da je dva dana bio zadržan na policiji, točnije od  31.12.2020. godine u 17,45 sati do 1.1.2021.  u 10,15 sati. 

Naime, 31. prosinca prošle godine oko 17,20 sati je pod utjecajem alkohola (0,50 g/kg), zbog narušenih obiteljskih odnosa, tijekom dana u kući vikao i galamio na bivšu suprugu riječima "daj više smanji tu muziku, hoću se odmoriti više glupačo", odnosno uznemiravao ju je na način da je ulazio u prostorije kuće koje samo ona koristi i gasio radio, da bi potom revoltiran nogama izudarao radio prijamnik, zvučnik, televizor te drveni ormarić na kojem se sve to nalazilo, a što je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost.

  Na visinu kazne utjecalo je priznanje da je kriv za prekršaj koji mu se stavlja na teret. U obrani je naveo da je bivšu suprugu zamolio da stiša glazbu jer se hoće odmoriti, ali ona to nije htjela učiniti pa je revoltiran ušao u prostorije koje koristi i vikao na nju, a onda ugasio radio nakon čega je nogom izudarao radio i ormarić na kojem se nalazio radio prijamnik.

- Bio sam ljut jer moja bivša supruga nije htjela postupiti kako sam joj rekao. Žao mi je da je do tog došlo jer sam inače s njom u dobrim odnosima, rekao je okrivljeni koji je alkotestiran od policije koju je pozvala bivša supruga.

Iako ovlašteni tužitelj predlaže da se okrivljeniku izrekne zaštitne mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana sud tu mjeru nije izrekao jer okrivljenik nije do sada prekršajno kažnjavan   zbog nasilja u obitelji i svojim priznanjem prekršaja pokazao je određeni pozitivni odnos prema djelu kojeg je počinio pa je za pretpostaviti da će se i bez  izricanja navedene mjere postići svrha kažnjavanja  te da će se počinitelj ubuduće kloniti činjenja takovih ili sličnih djela.

Odredbom čl. 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji propisano je među ostalim da je nasilje u obitelji svaki oblik tjelesnog, tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci ,  psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost ,spolno uznemiravanje ekonomsko nasilja kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci, zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.