Uvezli stotine pošiljaka otpada višemilijunske vrijednosti krivotvorenom dokumentacijom

VV | 8.12.2022. u 12:17h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom te kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave zagrebačke, a u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku i Državnim inspektoratom, dovršili su složeno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana u dobio od 56, 54, 48 i 34 godine, protiv kojih će podnijeti kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su četvorica osumnjičenih, kao fizičke i odgovorne osobe u više pravnih osoba sa sisačkog i varaždinskog područja, tijekom 2019. godine - bez prethodno pribavljene odgovarajuće dozvole za gospodarenje otpadom, kao i odobrenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike - uvezli otpad posredstvom više pravnih osoba s područja Italije i Austrije, i to više od stotinu pošiljaka na ime više trgovačkih društava. Otpad višemilijunske vrijednosti za koji nije bila moguća okolišno prihvatljiva oporaba uskladištili su na širem sisačkom području. Ulaz prijama otpada verificiran je krivotvorenim službenim pečatom jednog trgovačkog društva, iako su znali da sporno trgovačko društvo nije bilo uvoznik otpada.

U sklopu realizacije postupanja, na području Siska, Zagreba, Varaždina, Novske i Općine Dvor na više lokacija provedene su pretrage domova i poslovnih prostora kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta pisana korespondencija i pečati korišteni za ovjeravanje dokumentacije.