Umjesto obrane – prekid postupka protiv Smiljane Srnec

vv | 21.1.2020. u 10:44h | Objavljeno u Crna kronika

Umjesto najavljene obrane, došlo je do prekida postupka protiv Smiljane Srnec, kojoj se sudi za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nađeno u škrinji za duboku zamrzavanje u obiteljskoj kući u Palovcu prošle godine, i to nakon gotovo dva desetljeća od trenutka ubojstva.

Predsjednik sudskog vijeća varaždinskog Županijskog suda Tomislav Brđanović odlučio se za zastoj u postupku kako bi otvorio mogućnost da se podnese žalba na rješenje kojem su odbijeni svi  novi prijedlozi obrane. Naime, nakon zadnjeg ročišta u prosincu, branitelj okrivljene podnio je prijedloge za izdvajanje zapisnika s očevida u obiteljskoj kući, zatim službenih zapisnika te zapisnika s vještačenja.

Kako je, uz ostalo, ustvrdio, policija nije provela očevid prilikom dolaska u kuću, već pretragu, i to bez svjedoka, a što nije u skladu sa zakonom. Takvom objašnjenju oštro se suprotstavila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Irma Bagarić, koja je u pismenom podnesku ukazala da se uistinu radilo o očevidu utemeljenom na zakonu, kao što je bila i kasnija pretraga.

Isto tako, optužba se usprotivila saslušavanju troje novih svjedoka obrane, Branka Krčmara, Danijele Herceg i Melite Sečan Hrastić, navodeći da oni ne bi iskazali ništa novog što nije već poznato, kao i novom psihijatrijskom vještačenju, naglašavajući da je vijeće već prije zauzelo stav o tome pa takav prijedlog ima za cilj samo odugovlačenje postupka.