Umjesto klijenata, novac s bankomata uzimao - Mađar

| 29.4.2018. u 11:35h | Objavljeno u Crna kronika

Četrdesetsedmogodišnji mađarski poduzetnik na Općinskom sudu u Varaždinu proglašen je krivim jer je od 8. siječnja 2015. do 26. rujna 2016. na području Varaždina i Čakovca, postavljao na više bankomata, točnije na otvor za isplatu novca, lažnu masku, odnosno opremu za tzv. cash trapping, a u nakani da se protupravno okoristi.

Riječ je o opremi koja sprječava da novac izađe iz bankomata kroz za to predviđeni otvor. Umjesto toga, nakon što klijent banke na bankomatu karticom zatraži isplatu novca koja bi mu bila odobrena i registrirana, novac ostaje blokiran i zalijepljen na dijelu za izlaz. Četrdesetsedmogodišnjak bi, nakon što bi se klijenti udaljili, došao do bankomata, podesnim alatom izvukao novac i zadržao ga za sebe. Na taj se način okoristio za ukupno 6.300 kuna.

Zbog kaznenog djela teške krađe u produljenom trajanju, Mađar je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, no izrečena mu je uvjetna osuda te mu se zatvorska kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. U izrečenu mu je kaznu zatvora uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od kraja travnja do sredine lipnja prošle godine. Mađaru je ujedno naloženo da HPB-u nadoknadi iznos od 5.800 kuna, a PBZ-u iznos od 500 kuna.

Presuda je postala pravomoćna obzirom da su se stranke odrekle prava na žalbu.

Označeno u