Uhićeni Varaždinci i Međimurci, koji su uvozili automobile, državu oštetili za barem 5,5 milijuna kuna?

vv | 11.3.2020. u 12:49h | Objavljeno u Crna kronika

Trinaest osoba iz Varaždinske i Međimurske županije, koje su se bavili uvozom automobila putem sedam trgovačkih društava, uhićeno je jer su u sklopu zločinačkog udruženja, kako se sumnja, počinili više stotina kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, kao i pomaganja u tim kaznenim djelima. Državni proračun spomenutim kaznenim djelima oštećen je za najmanje 5.500.000 kuna.  

IMG_20200311_121044.jpg

Rezultat je to višemjesečnog i opsežnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela iz domene gospodarskog i organiziranog kriminaliteta, koji su u PU međimurskoj predstavili voditelji Odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije Policijskih uprava međimurske i varaždinske, Zlatko Baranašić i Boris Divjak. Ovo kriminalističko istraživanje inicirano je temeljem prikupljenih saznanja policijskih službenika Policijske uprave međimurske i dostavljanih saznanja Carinske uprave, Područnog ureda Varaždin.

- Policijska uprava međimurska inicirala je spomenuto istraživanje u okviru međuagencijske suradnje s carinom (Carinska uprava, Područni ured Varaždin) i poreznom upravom (Područni ured Čakovec, Služba za otkrivanje i financijske istrage organiziranih poreznih i gospodarskih prijevara ministarstva financija) te uz veliku pomoć Policijske uprave varaždinske, a sve u koordinaciji s USKOK-om, rekao je Baranašić , dodajući da je u akciju kodnog imena „MARŽA“  bilo uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca.

U svrhu unaprijed dogovorenih aktivnosti, kako je pojasnio Divjak,  nabavljali su rabljena vozila pretežito na području Njemačke, i to isključivo od pravnih osoba obveznika PDV-a, a za koje su u kasnijoj fazi kao dobavljače navodili fiktivna trgovačka društva.

- Osumnjičeni su preko nekoliko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina nabavljali vozila od stranih dobavljača, prodajući ih potom na domaćem tržištu. Pritom su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza. Ujedno, na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli su nepripadnu imovinsku korist od oko 3.500.000 kuna, rečeno je u PU međimurskoj.

Prilikom realizacije operativne akcije od osumnjičenika i trgovačkih društava oduzeto je 25 osobnih automobila i tri vučna, kao i i više računala i mobitela.

IMG_20200311_121029.jpg

Protiv 13 osumnjičenika i sedam trgovačkih društava podnijeta je kaznena prijava USKOK-u zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.  Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke.