Šišaković zatražio udaljavanje novinara radi zaštite osobnog i obiteljskog života Foto: VV arhiva / ilustracija

Šišaković zatražio udaljavanje novinara radi zaštite osobnog i obiteljskog života

vv | 2.2.2020. u 15:00h | Objavljeno u Crna kronika

Tražim isključivanje javnosti, odnosno udaljavanje novinara, kao i otklon predsjednice sudskog vijeća, predsjednice Županijskog suda u Varaždinu, predsjednika Vrhovnog i cjelokupnog Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, zatražio je po tko zna koji put na Dario Šišakoviću (30), kojem je varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za pokušaj ubojstva Roberta Matanića (42) u lepoglavskoj kaznionici 19. ožujka 2015. godine.

U lepoglavskoj kaznionici Šišaković je bio na izdržavanju 15-godišnje kazne zatvora zbog ubojstva Dijane Čulibrk, dok je Matanić izdržavao kaznu od 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića. Upitan zašto traži isključivanje novinara i ostalih, odnosno imali li neke razloge za to jer mu je sud već zabranio postavljanje takvih zahtjeva ukoliko se temelje na istim razlozima,  okrivljeni više nije spominjao pristranost novinara, već se svoj zahtjev sada temeljio vjerojatno na nekim prijašnjim izvještajima sa suđenja u kojima se navodilo da je u zatvoru, radi oklade, svoj spolni organ gurnuo u uključeni ventilator, a jednom zgodom hodao u tangama, bez odjeće.

-Isključivanje javnosti tražim radi zaštite svog te osobnog i obiteljskog života svjedoka, predsjednice vijeća jer me udaljila sa zadnje rasprave samo zbog uzdignutog palca te nisam mogao postavljati pitanja svjedocima, a predsjednika sudova jer nisu izuzeli predsjednicu vijeća zbog ovakvog postupanja, dok izuzeće ŽDO tražim jer nisu postupili po mojoj kaznenoj prijavi protiv ravnatelja kaznionice u Lepoglavi, rekao je Šišaković te spomenuo i kršenje njegovih prava iz čl 28. i 29. Ustava RH, ali nije znao reći što u tim člancima zapravo piše.

Vijeće je, međutim, i ovaj put odbilo njegove zahtjeve za izuzećem, nakon čega je krenula rasprava tijekom koje su saslušana trojica svjedoka obrane, djelatnika Policijske postaje Ivanec, odnosno Varaždin. U lepoglavsku kaznionicu došli su zamalo kobnog dana po primitku poziva o tome da je jedan zatvorenik teže ozlijeđen.

-Dočetaka su nas dvojica pravosudnih policajaca od kojih smo dobili izjave prema kojima su vidjeli da je oko 11.30 sati u vanjskoj teretani  Šišaković udarao metalnim utegom Matanića, nakon čega su oni počeli vikati i utrčali su u taj ograđenom dio igrališta, rekao je Ivan V., policijski službenik PP Ivanec, dodajući da ozlijeđenog nisu ni vidjeli po svom dolsku.

U trenutku napada, kako mu je rečeno, u prostoru teretane još je bio zatvorenik Igor Matanović, koji je bio okrenut u odnosu na Šišakovića i Matanića te je odmah izdvojen, dok je na igralištu bio Srđan Mlađan. 

- Kada smo došli, vidjeli smo krv na tlu, dok smo mjesto napada pogledali smo iz daljine. Nakon toga razgovarao sam sa zatvorenicima, i to Matanovićem, Mlađanom i Seadom, a pokušao sam i sa Šišakovićem, koji je to odbio bez svog odvjetnika, rekao je policijski službenik.

Odgovarajući na pitanja okrivljenog, svjedok je, uz ostalo, rekao da na ispitanim zatvorenicima nije vidio tragove krvi, kao i da nije obraćao pozornost na kamere za koje zna da ih je više u pro storu kaznionice, dok mu je na upit o sadržaju obavijesnog razgovora s Matanovićem i Mlađanom sud zabranio odgovor.

I svjedok Darko D., koji je također došao iz ivanečke postaje nakon poziva iz kaznionice, opisao je gotovo isto kao i prvi policajac što se zbivalo po njihovom dolasku. Isto tako i on je na upit Šišakovića rekao da se ne sjeća da bi našli tragove krvi na odjeći ispitanih zatvorenika.

Na kraju, kao svjedok ispitan je i Ivica V., koji je kao policajac napravio situacijski plan zamalo kobnog događaja zbog kojeg je Matanić zadobio prijelom kostiju lubanje te natučenje i otok mozga, a život mu je spašen zahvaljujući adekvatnoj intervenciji neurokirurga u varaždinskoj Općoj bolnici, odnosno kasnijem liječenju tijekom kojeg je više tjedana bio u komi.

Zbog propusta zatvorskih čuvara, koji nisu na vrijeme spriječili da ga se napadne u području pojačanog nadzora, tužbu protiv države “tešku” milijun kuna najavio je Matanićev zastupnik Hrvoje Korša, koji je bio i branitelj Šišakovića u postupku u kojem je osuđen za ubojstvo u Zagrebu...

  

Označeno u