PU varaždinska: Manje nesreća ukupno, ali povećan broj nesreća s poginulim osobama Foto: VV arhiva

PU varaždinska: Manje nesreća ukupno, ali povećan broj nesreća s poginulim osobama

M.P./Varaždinske vijesti | 15.9.2017. u 19:28h | Objavljeno u Crna kronika

Na području Policijske uprave varaždinske tijekom 2017. godine dogodilo se ukupno 800 nesreća, a u istom razdoblju prošle godine 850 nesreća što predstavlja pad za šest posto.

Od 800 nesreća, sedam je bilo s poginulim osobama u kojima je i sedam osoba smrtno stradalo, a 2016. bilo je šest nesreća u kojima je smrtno stradalo sedam osoba, što predstavlja porast broja nesreća s poginulim osobama za 14 posto, dok je broj smrtno stradalih isti.

Također, evidentirano je 280 nesreća s ozlijeđenim osobama, a lani je bilo 281 nesreća, što predstavlja pad za jedan posto. U nesrećama je teške tjelesne ozljede zadobilo 55 osoba (lani 59 osoba, što predstavlja pad za osam posto), dok je lake tjelesne ozljede zadobila 241 osoba (lani 236 osoba, što predstavlja porast lako ozlijeđenih osoba za 12 posto). Evidentirano je i 513 nesreća s materijalnom štetom, a 2016. godine 563, što predstavlja pad za 9 posto.

Od ukupnog broja nesreća s poginulim osobama, njih četiri su se dogodile na području Postaje prometne policije Varaždin i to po jedna u gradu Varaždinu, naseljima Svibovec Podravski i Lužan Biškupečki te na autocesti A4 kod naselja Paka. Na području Policijske postaje Ivanec dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama i to obje na državnoj cesti DC 35 u Lepoglavi. Na području Policijske postaje Ludbreg dogodila se jedna nesreća s poginulom osobom i to na državnoj cesti DC 24 između Ludbrega i naselja Hrastovsko.

Prema svojstvu sudionika i vrsti vozila, smrtno su stradala dva vozača osobnog automobila, dva vozača teretnog automobila, dva putnika u osobnom vozilu i jedan vozač mopeda.

Analizom grešaka sudionika prometnih nesreća s poginulim osobama, utvrđeno je kako su se tri nesreće dogodile uslijed ne kretanja sredinom obilježene prometne trake, dvije uslijed neprimjerene brzine kretanja, te po jedna nesreća uslijed nepropisnog pretjecanja i ne poštivanja znaka ovlaštene osobe za upravljanje prometom.

Od ukupno sedam nesreća s poginulim osobama, u četiri je utvrđena prisutnost alkohola, dok za jednu još nije pristigla analiza izuzetih uzoraka.

Prema danima događanja nesreća, tri s poginulim osobama dogodile su se u subotu, te po jedna u ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelju. Prema vremenu događanja, tri s poginulim osobama dogodile su se od 20 do 24 sata, dvije od 8 do 12 sati, te po jedna od 4 do 8 i od 16 do 20 sati.

- U cilju smanjenja broja nesreća, posebno s najtežim posljedicama, apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a naročito one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, prednosti prolaza, pravilnog i propisnog kretanja kolnikom, nošenja zaštitnih kaciga, uporabe svjetla i reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklistike odjeće, tehničke ispravnosti vozila, te stjecanja prava na upravljanje vozilima - ukazuju iz varaždinske policije.

U cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu, policijski službenici PU varaždinske stoga će u idućem razdoblju na području cijele županije zajednički s policijskim službenicima susjednih policijskih uprava provoditi pojačane aktivnosti usmjerene sprječavanju događanja najtežih prometnih nesreća i utvrđivanju prekršaja, a od preventivno-represivnih akcija u nadolazećem razdoblju policija izdvaja:

- 21. rujna – projekt EDWARD i nadzor propisnog prijevoza djece
- 23./24. rujna – nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

U cilju apela građanima da poštuju prometne propise kako bi se povećalo stanje sigurnosti u prometu, PU varaždinska snimila je i prigodan video kao podršku projektu EDWARD.

Video sadržaj