Manipulirali s odvozom otpada: bez dozvole prevezli oko 560 tona

Varaždinske vijesti | 25.5.2020. u 21:05h | Objavljeno u Crna kronika

Temeljem prijave Državnog inspektorata Republike Hrvatske, policijski službenici Policijske uprave varaždinske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakinjom i 50-godišnjakom, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Ugrožavanje okoliša otpadom.

Navedeni su, kako se sumnja, kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva, u razdoblju od lipnja do prosinca 2018. godine, ugovorili i obavljali prekogranični promet otpada i to mješavine otpada zemlje i metala u raznim omjerima, ukupne količine od oko 560 tona u više desetaka pošiljaka preuzetih od strane trgovačkog društva iz Republike Slovenije.

Navedeni nisu prethodno ishodili pisano odobrenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, budući da navedene pošiljke podliježu obvezi notifikacijskog postupka temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, već se otpad uvozio pod drugom oznakom otpada koji ne podliježe notifikacijskom postupku. Protiv njih će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom noći 21./22. svibnja u Tuhovcu, nepoznati je počinitelj provalio u vikend kuću u vlasništvu 68-godišnjaka te otuđio motornu kosilicu i električnu muljaču za grožđe. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

U nedjelju, 24. svibnja u ranim jutarnjim satima, nepoznati je počinitelj razbio stakla na izlozima i reklamnim prostorima nekoliko trgovačkih i ugostiteljskih objekata u Gundulićevoj ulici te na Trgu slobode u Varaždinu. Policijski su službenici u blizini mjesta događaja zatekli dvojicu mladića u dobi od 21 godinu, koji se dovode u svezu s navedenim događajima te se nad istima nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti.