Kupili kuću u Varaždinu preko posrednika koji im je naplatio dvostruke provizije

| 28.12.2017. u 08:50h | Objavljeno u Crna kronika

Da opreza nikad nije dovoljno kod bilo kakvog dogovaranja kupnje ili prodaje neke nekretnine i ostalog preko Interneta uvjerili su se i naši sugovornici, koji su zbog pokretanja sudskog postupka željeli ostati anonimni.

Oni su u lipnju, naime, dogovorili kupnju kuće u jednoj varaždinskoj ulici, a budući da im se žurilo, nisu previše sumnjali u postupke jedne agencije za nekretnine, čiji su broj našli na oglasu na kojem se prodavala dotična nekretnina.

To ih je, međutim, koštalo.

Dogovorio različite cijene

- Početkom ljeta kontaktirali smo broj koji smo našli na internetu uz oglas o prodaji kuće. Javila nam se jedna osoba u ime agencije za nekretnine, rekavši da su oni posrednici obitelji koja prodaje kuću - započeli su priču sugovornici, koji žele upozoriti da opreza nikad dovoljno.

Nakon poziva, kupci su dogovorili razgledavanje kuće do koje ih je odvela osoba koja se predstavila kao posrednik, ne želeći im u početku dati nikakve kontakte prodavatelja pa čak ni adresu kuće.

- Bilo nam je odmah malo čudno što nam taj posrednike ne želi dati adresu, ali nismo ništa posebno paničarili - govore kupci kuće.

Dodaju da su ih kod te kuće dočekali prodavatelji i sve je išlo normalnim tijekom. Razgledavali su kuću, komentirali, ali greška je kupaca bila u tome što na tom prvom sastanku nisu razmijenili kontakte pa čak ni imena.

- Bilo je to prvo upoznavanje i činilo nam se neprikladnim dosađivati s pitanjima oko razmjene osobnih podataka ili pak cijene s prodavateljima na licu mjesta – govore sugovornici, kojima se to kasnije obilo u glavu kad su shvatili koja je pozadina priče, odnosno, takvog ponašanja posrednika.

Naime, radi se o tome da je posrednik dogovorio “iza leđa” s prodavateljima i s kupcima različitu cijenu kuće, a uz to naplatio je po 1.000 eura provizije od prodavatelja i kupca nekretnine.

Naime, početna cijena kuće na internetskom oglasu bila je 35.000 eura,dok je s prodavateljima dogovorio cijenu od 32.000 eura, a s kupcima 33.000 eura.

Uz to, od kupaca je uzeo 2.000 eura predujma, od čega je 1.000 eura trebao dati prodavateljima, a 1.000 eura uzeo je kao proviziju.

- Problem je i u tome što on prodavateljima nikada nije rekao da smo mi dali umjesto njih proviziju, već je i od prodavatelja dodatno zatražio 1.200 eura provizije jer toliko iznosi njegov postotak – ukazuju sugovornici.

Obavezno razmijeniti podatke

Kako napominju, najveća njihova greška je ta što nisu na licu mjesta s prodavateljima dogovarali cijenu, već preko posrednika.

Morali su i njih pitali koji je njihov plan, namjeravaju li spustiti cijenu i slično.

- On je nas uvjerio u to da će sve on dogovoriti i da nam ne trebaju kontakti prodavatelja te da se mi nemamo u što uplitati jer on radi za njih – upozoravaju sugovornici.

Dodaju da treba obavezno svatko dodatno ljude gnjaviti koji prodaju nešto, treba ih pitati, treba razmijeniti podatke, broj telefona ime i prezime, a što je normalan postupak u svim ozbiljnijim sličnim agencijama, a ne da čovjek kad su u pitanju novci stane i ne pita ništa jer mu je neugodno.

I kad se na kraju zaključilo da će se kupiti kuća, dogovoreno je bilo između stranaka da se napravi predkupoprodajni ugovor, ali posrednik u tom predugovoru nije želio biti naveden, a to je argumentirao tako što je rekao da se posrednici ne navode jer provizija koju će on dobiti nije dio cijene kuće.

- Odmah nam je sumnjivo bilo što je u ugovoru bila napisana jedna cijena kuće, a nama je rečena druga, ali je na to posrednik rekao da se njegova cijena ne računa i ona nije dio cijene kuće, dok je prodavateljima rekao tu cijenu koja je bila navedena na ugovoru, ali pak oni nisu znali za proviziju koju smo mi njemu dali - prisjećaju se sugovornici.

Uz to navode da je k njima došao čak pola sata ranije od dogovorenog s argumentom da se riješi prvo njegova provizija i onda da se sklopi predkupoprodajni ugovor na miru dok još nema prodavatelja, što mi nismo smatrali čudnim.

- Tada smo mu mi dali te novce na ruke i rekli smo da neka onda kaže prodavateljima da je i njihova provizija podmirena, ali on je to njima zataškao i na kraju dodatno od njih zatražio 1.200 eura.

- Kasnije smo saznali da nam je davao različite informacije i zato kažem: treba ljude upozoriti da kad god nije nešto jasno da se obavezno pita bez obzira koja svota novaca je u pitanju. Vjerujem da nisu sve agencije takve, da ima onih koje rade transparentno, ali opreza nikad dovoljno - zaključuju sugovornici.

Označeno u