Ključ (ni)je ispod otirača: Pripazite, zaredale provale u obiteljske kuće Foto: ilustracija

Ključ (ni)je ispod otirača: Pripazite, zaredale provale u obiteljske kuće

Varaždinske vijesti | 17.12.2020. u 10:37h | Objavljeno u Crna kronika

Već uobičajeno, policija tijekom prosinca, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, bilježi veći broj kaznenih djela provala u obiteljske kuće.

- U proteklih su mjesec dana na području Policijske postaje Varaždin zabilježene teške krađe provaljivanjem u kuće, tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati, gdje su počinitelji iskoristili kraću odsutnost ukućana - napomenuli su iz Policijske uprave varaždinske.

Stoga su najavili da će policijski službenici, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti te prevencije i sprječavanja činjenja prekršaja, kaznenih djela i drugih kažnjivih radnji u vrijeme blagdana, pojačano nadzirati promet u predvečernjim satima.

- Provale i krađe iz kuća najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Stoga savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Kod takvih kaznenih djela, pored motiva počinitelja, vjerojatnost da će se isto dogoditi, leži često i u prilici koju stvara žrtva - ističu iz policije.

S ciljem prevencije provala i krađa, policija građanima savjetuje:
• Zaključavajte uvijek ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
• Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.
• Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).
• Ako ste u mogućosti, ugradite neki od sustava tehničke zaštite ili pak istaknite lažne kamere ili obavijesti da je objekt pod tehničkom zaštitom.
• Ugradite kvalitetne brave i štitnike cilindra kako ga se ne može slomiti.
• Budite aktivni u zaštiti svoje i tuđe imovine te zamjećujte sumnjive osobe i vozila u vašem susjedstvu i dojavite policiji na telefon 192!

Označeno u