Izbio veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

VV/ Zagorje.com | 13.10.2020. u 11:00h | Objavljeno u Crna kronika

Ujutro oko 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, piše Zagorje.com

Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku MBB-e i Svetište projektirao Herman Bolle. Inače, te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta. Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo.

Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika.

Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa 7 vozila - 5 navalnih i 2 autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje, pa je 10-tak vatrogasaca i dalje na požarištu. O uzroku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti koja je nastala.