Iako ima 2500 eura plaću, alimentaciju ne plaća pa ga varaždinski sud poslao u zatvor

V.V./24 sata | 9.3.2018. u 19:41h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Nakon nekoliko odgoda, vijeće varaždinskog Općinskog suda ukinulo je uvjetnu osudu ocu te je preinačilo u devet mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog neplaćanja alimentacije za uzdržavanje sina, piše 24 sata.

Prema pravomoćnoj presudi, nakon razvoda braka iz 2009. godine dužan je davati 960 kuna mjesečno za uzdržavanje sina (13). Zbog neredovitih isplata njegov dug se popeo na 41.000 kuna, a dosad je podmirio tek oko polovice, odnosno 23.700 kuna. Trenutačno radi u Njemačkoj, u kojoj, kako je i sam na sudu priznao, prima plaću u iznosu od 2500 eura mjesečno.

Unatoč visokoj plaći alimentaciju nije plaćao, a na sudu se opravdavao visokim troškovima života u Njemačkoj.

Njegova bivša supruga nam je rekla kako joj sve to “natezanje” po sudovima već ide na živce, jer izgleda da oni koji opstruiraju obveze bolje prolaze nego oštećenici.

- Ako distributeru ne platite u roku račun, na sljedećem već stoji obračun kamata, dok u mojem slučaju nikad nije obračunata ni lipa kamate - kazala je razočarana majka.

Asenka Kramer iz Udruge Dijete-razvod smatra da je za nered u plaćanju alimentacije kriva neučinkovitost države.

- Probajte ne platiti kaznu za parking ili porez državi i odmah će vam sjesti ovrha i blokirat će vam račun. No kad ne plaćate uzdržavanje za svoje dijete, nikome ništa - objasnila je Kramer za 24sata. Dodaje kako bi se problem vrlo lako mogao riješiti kad bi se rata alimentacije skidala odmah na obračunu plaće.

Označeno u