S djelatnicima policije u noći sa subote na nedjelju "lovili" smo pijane vozače Foto: Krešimir Đurić

Ekipa Varaždinskih vijesti Martinje provela s policijom u akciji "Alkohol", evo što smo otkrili

| 13.11.2017. u 09:51h | Objavljeno u Crna kronika

Dok su ljubitelji dobre kapljice protekli vikend proveli na “krštenjima” mošta, koje je ponekad potrajalo i do ranih jutarnjih sati, policijski službenici PU varaždinske martinjski su vikend proveli radno.

S ciljem sprječavanja prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, pojačali su kontrole na prometnicama te u sklopu još jedne akcije “Alkohol” iz prometa isključivali alkoholizirane vozače.

I ekipa Varaždinskih vijesti bila je s policijom na terenu te smo se uvjerili kako preventivne akcije imaju itekako smisla. Naime, kako smo i sami vidjeli, sve više vozača koristi javni prijevoz ili onaj tko vozi ne pije.

DSC 1794

”Ostat ću trijezan”

Akcija se provodila na području čitave PU varaždinske, i to na dionicama na kojima je evidentirano najviše prometnih nesreća i prekršaja, ali i na ostalim frekventnijim prometnicama. U pravilu su to prilazne ceste gradu Varaždinu, dok su se nakon ponoći policijske ophodnje preselile u sam grad Varaždin.

Tijekom vemena dok je naša ekipa bila uz policijsku ophodnju u Optujskoj ulici u Varaždinu, zaustavili su vozila u kojima su bila trojica mlađih vozača. Budući da su bila prošla 22 sata i tek su se zaputili u izlazak, policijski je “dreger” svoj trojici nakon “puhanja” pokazao 0,00 promila. Mladići su nas uvjeravali da će tako biti i ostatak noći.

DSC 1803

- Savjestan sam vozač i nikada ne pijem kada vozim. Sigurno neću ni večeras, bit ću samo na vodi i soku, a djevojke će same odlučiti što će popiti - kazao nam je Marko iz Donjeg Ladanja, kojeg su vjerojatno upravo djevojke nagovorile da na martinjsku noć ostane trijezan i vozi ih kako bi one bezbrižno mogle popiti čašicu-dvije.

Ista je obveza, koliko smo imali prilike vidjeti, zapala i Davora iz Ludbrega. I dok je iz njegova auta dopirao glasan smijeh djevojaka i dobacivanja da će sada biti “na televiziji”, on nam je staloženo odgovorio da kada vozi - ne pije.

- Spremamo se u provod, proslavit ćemo Martinje, no ja ću ostati trijezan. Policija me već nekoliko puta zaustavila, no uvijek sam napuhao 0,00 promila. Inače, uopće ne pijem alkohol jer sam sportaš i vodim zdravi život - poručio je Davor.

Ludbrežanin s 3,25 promila

Za razliku od njega, Leonardu iz Hrašćice, ovo je bilo prvo “puhanje”.

- Kada se vozi, ne pije se i zasigurno neću piti ni večeras, iako je Martinje. Idemo u izlazak, ne znam do kada ćemo ostati vani i koliko će prijatelji popiti, no ja ću biti na vodi i soku - poručio je Leonardo.

DSC 1817

Iako su iz godine u godinu aktivnosti sve opsežnije, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU varaždinske Dejan Piskač, kojem je ovo bila već deseta radna martinjska noć, ističe da tih dana uvijek zateknu određeni broj vozača pod utjecajem alkohola. Ipak, situacija se posljednjih godina poboljšala.

- Primijetili smo da ili sve više ljudi koristi javni prijevoz ili se dogovore da onaj tko vozi neće konzumirati alkohol. Dobro je što su vozači postali savjesniji i ne sjedaju pijani za volan - naglašava Piskač. Međutim, i proteklog se vikenda pokazalo da ima iznimaka.

Jedan je vozač u noći s petka na subotu na području Ludbrega “napuhao” 3,25 promila, a drugi je u noći sa subote na nedjelju zaustavljen na području Varaždina s 3,08 promila. Zanimljivo je što nema ni vozačku dozvolu.

DSC 1847

Idu na triježnjenje

- Za vrijeme trajanja akcije “Alkohol” prosječno zaustavimo 20-25 alkoholiziranih vozača na području čitave županije, a u dane Martinja dvostruko više. Lani su primjerice 43 vozača bila pod utjecajem alkohola s rekorderom od 2,91 promila - ističe Piskač.
Premda sitnim lažima i izjavama poput “nisam pio” ili “popio sam samo radler” vozači pokušavaju umiliti policajce da ih puste, Piskač ističe kako je već po načinu vožnje očigledno da su konzumirali alkohol.

- Krivudaju po cesti, koče bez razloga, a i sada kada su niže temperature, čim otvore prozor ili vrata, osjeti se da su konzumirali alkohol. Po zaustavljanju vozila, obavlja se nadzor vozača i vozila te putnika, a potom ide alkotestiranje. Ukoliko se utvrdi da vozač ima nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi te namjerava dalje nastaviti voziti, odvodimo ga na triježnjenje. Recidivisti, odnosno oni koji već imaju nekoliko takvih prekršaja, odmah se privode - pojašnjava Piskač dodavši da u prometu zatiču znatno više alkoholiziranih vozača nego vozačica.

Dodajmo na kraju kako je policija za vrijeme martinjskog vikenda zatekla 38 pijanih vozača, dok je jedan odbio alkotest.

DSC 1808

DSC 1840

DSC 1842

Označeno u