Ukradene ovce stavili su na bicikl i odvezli kući Foto: VV arhiva

Dvojici zatvorska kazna zbog krađe pet ovaca

M.P./Varaždinske vijesti | 5.4.2016. u 15:18h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog krađe pet ovaca s farme u Svetom Đurđu, Z.O. i D.O. iz Svetog Đurđa proglašeni su krivima te osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne.

Dvojac, već otprije osuđivan zbog krađa, ovce pasmine Romanovska ukrao je u svibnju 2013. godine. Ovce su bile stare od tri do četiri godine, težine oko 50 kilograma, pri čemu je vlasnik oštećen za više od 2.000 kuna.

Z.O.-u je presudom varaždinskog Općinskog suda određena zatvorska kazna od devet mjeseci, a D.O.-u od osam mjeseci. No, Z.O.-u je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od godine i jedan mjesec budući da je istovremeno osuđen i zbog prijevare u pokušaju za što je dobio sedam mjeseci zatvora. Naime, tijekom postupka je dokazano da je u ožujku 2013. godine, pronašavši nevažeću zdravstvenu iskaznicu, u tuđe ime sklopio pretplatnički ugovor s teleoperaterom i nabio mu račun od 1.683 kune.

Inače, Z.O. je priznao krivnju i za krađu i za prijevaru u pokušaju. I on i D.O. su u svojim obranama naveli da su se spornog dana napili i potom otišli do obližnje farme ukrasti ovcu. Ovcu su stavili na bicikl i odvezli kući. Ipak, Z.O. je kazao da je nakon nekoliko dana sam otišao do farme i ukrao još četiri ovce.

Oštećeni vlasnik, čija se farma nalazi nedaleko romskog naselja u Svetom Đurđu, tijekom saslušanja je naveo da gotovo svakodnevno prebrojava ovce. Večer prije krađe imao je 146 ovaca, a kada je došao drugo jutro odmah je posumnjao na krađu budući da je na podu staje pronašao drvenu letvu. Ovce je odmah krenuo prebrojavati te utvrdio da mu pet nedostaje. Nakon par dana do njega je, kazao je, došao D.O. pitavši mu može li mu nadoknaditi štetu te mu je uplatio 900 kuna. Z.O. mu se nije javio.

Prilikom izricanja kazne, sud je olakotnim okolnostima ocijenio lošu materijalnu situaciju obojice, ali i njihovo priznanje kaznenih djela. Njihova dosadašnja višestruka neosuđivanost za istovrsna kaznena djela za što su im izricane uvjetne i bezuvjetne zatvorske kazne, a koje očito nisu polučile svrhu, ocijenjena je otegotnom okolnošću.

- Budući da ranije izrečene kazne ne utječu na okrivljenike da više ne čine kaznena djela, sud smatra potrebnim izreći im bezuvjetne kazne zatvora - navodi se, između ostalog, u obrazloženju nepravomoćne presude na koju nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe.