Djevojčica zatrudnjela, varaždinski sud kaznio baku i oca Foto: ilustracija

Djevojčica zatrudnjela, varaždinski sud kaznio baku i oca

I.D./Varaždinske vijesti | 31.7.2017. u 08:19h | Objavljeno u Crna kronika

Presudom Općinskog suda u Varaždinu Jagoda H., baka, i Senad B., otac 14-godišnje djevojčice iz Varaždina proglašeni su krivima jer su, kako stoji u nepravomoćnoj presudi, u razdoblju od 23. siječnja 2015. do 30. srpnja 2015., osobi mlađoj od 16 godina omogućili zasnivanje i održavanje izvanbračne zajednice s mlađim punoljetnikom Kristijanom O., s kojim je i zatrudnjela.

Baka je uvjetno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, dok je ocu kazna zatvora u trajanju od jedne godine zamijenjena radom za opće dobro, i to tako da mu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada za opće dobro, odnosno jedna godina zatvora zamjenjuje se za 720 sati rada za opće dobro. Usto, dužni su platiti troškove kaznenog postupka, svaki u paušalnoj svoti od po 500 kuna.

Tijekom dokaznog postupka Jagoda H., koja je zakonska skrbnica maloljetnice, navela je kako nije točno da je ona svojoj unuci omogućila da živi u izvanbračnoj zajednici s Kristijanom O. te da on nikada nije  živio kod nje s njenom unukom. Kako je navela, od svoje je sestrične saznala da je njena unuka otišla živjeti kod Kristijana O. u Domašinec u Međimurje, te da se s njim upoznala preko Facebooka. Nakon što se unuka nekoliko dana nije pojavljivala kod kuće, prijavila je to Centru za socijalnu skrb. Policija je nakon tri dana unuku vratila kući.

Baka je tvrdila kako nema saznanja da bi se njena unuka po povratku iz Domašinca nastavila viđati s Kristijanom O., s kojim je ostala u drugom stanju, kao i da su Kristijana, nakon što su se preselili na drugu adresu u Varaždinu, otjerali svaki put kad bi došao. Isto je tvrdio i otac maloljetnice, ujedno navodeći da se njegova kći radi Kristijana O. htjela i ubiti, zbog čega ju je poslao na psihijatriju u Zagreb.

Kristijan O. na suđenju je tvrdio da je maloljetnicu upoznao 19. siječnja 2015. godine, koja mu je tada rekla da ima 15 godina. Prema njegovim riječima, odmah su stupili u spolne odnose, a nekoliko dana kasnije, došla je kod njega. Naveo je kako je, kad je saznao koliko ima godina, pokušao prekinuti s njom, međutim ona je još nekoliko puta dolazila kod njega na dan ili dva. Spomenuo je da ga je pozvala i u svoju kuću te da su mu tom prilikom, kada je rekao da ne može ostati u vezi s njom, baka i otac rekli da "ne može sada prekinuti s njom jer ju je iskoristio te će oni tužiti", kao i da ga je otac maloljetnice istukao. Dodao je da više nije s navedenom maloljetnicom te da zna kako je rodila dijete koje je udomljeno kod drugih ljudi.

Inače, maloljetnica je pod nadzorom Centra za socijalnu skrb od početka 2015. godine, a prema iskazima djelatnica Centra, odbijala je udomljavanje te joj je za staratelja postavljena baka, budući da su njeni roditelji lišeni roditeljske skrbi. Bježala je iz centara za odgoj i obrazovanje u Rijeci i Zagrebu, a u dva je navrata, zbog prijetnji samoubojstvom, hospitalizirana u Psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu.

Označeno u