Kolarić je u zatvoru proveo punih šest godina Foto: Krešimir Đurić

Božidar Kolarić kriv jer je pokušao ubiti bratića

M.P./Varaždinske vijesti | 23.10.2016. u 12:04h | Objavljeno u Crna kronika

Božidar Kolarić, protiv kojeg je na varaždinskom Županijskom sudu obnovljen kazneni postupak jer je bratića Vladimira Kolarića 29. prosinca 1998. u kafiću u Gornjem Knegincu ubo nožem, proglašen je krivim zbog pokušaja ubojstva. Nepravomoćnom je presudom u petak osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Kolarić je, podsjetimo, zbog ubojstva bratića 1999. nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, no Vrhovni mu je sud kaznu povećao na osam godina zatvora. Međutim, Kolarić je pomilovan te je 2004. pušten na slobodu.

U međuvremenu je zbog nesavjesnog liječenja pokojnog Kolarića pravomoćno osuđen dr. Vjekoslav Hlebar. On je, naime, primio Kolarića i njegov ubod ocijenio kao lakšu tjelesnu ozljedu. Međutim, Kolarić je iste noći preminuo. 

Upravo zbog činjenice da je osuđen i liječnik, Kolarić je nakon izdržane zatvorske kazne od Vrhovnog suda zatražio obnovu kaznenog postupka kako bi dokazao svoju nevinost za kazneno djelo ubojstva, ali i kako bi se tijekom novog postupka proveli dokazi koji nisu provedeni tijekom prvog postupka.

U obnovljenom se kaznenom postupku Kolariću u početku također sudilo za ubojstvo, no tužitelj je na posljednjoj raspravi izmijenio optužnicu te kazneno djelo ubojstva prekvalificirao u pokušaj ubojstva. Međutim, sudsko ga je vijeće i za to kazneno djelo proglasilo krivim pri čemu mu je izrečenu zatvorsku kaznu uračunato vrijeme provedeno u zatvoru od 30. prosinca 1998. do 30. prosinca 2004.

- Premda se vi ne sjećate detalja, dvoje svjedoka detaljno je govorilo o vašem naguravanju s pokojnikom i verbalnom sukobu koji je prethodio ubodu nožem. Opis očevidaca učvrstio je uvjerenje sudskog vijeća da se nije radilo ni o čemu drugom nego o pokušaju ubojstva. Vaše su radnje bile usmjerene na to da ga lišite života, a i zaključak je vještaka da su vaše sposobnosti shvaćanja postupka bile smanjene, no ne u bitnoj mjeri. Dakle, mogli ste upravljati svojim postupcima. No, bratiću ste nanijeli teške i po život opasne ozljede čime ste ostvarili sva obilježja kaznenog djela - obrazložila je predsjednica vijeća presudu dodavši da mu je za to kazneno djelo ipak izrečena blaža kazna od one propisane zakonom.

Vijeće je, obrazložila je njegova predsjednica, olakotnim okolnostima ocijenilo njegovu dosadašnju neosuđivanost i činjenicu što brine o maloljetnom djetetu. Usto, sud je valorizirao i njegovo korektno držanje tijekom obnovljenog kaznenog postupka, ali i činjenicu što je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio alkoholiziran što je u kombinaciji s njegovim disocijalnim poremećajem osobnosti dovelo do smanjene ubrojivosti. No, sud je ponajviše honorirao činjenicu što Kolarić od počinjenja kaznenog djela apstinira od alkohola, odnosno jer je promijenio stil života.

- Vidljivo je da ustrajete u ponašanju koje ne ukazuje da biste ubuduće počinili neko kazneno djelo - rekla je sutkinja.

Otegotnim okolnostima sud je pak ocijenio vrstu ozljede nanijete pokojniku te Kolarićevu upornost pri počinjenju kaznenog djela.

Što o svemu kaže sam Kolarić pročitajte u idućem broju Varaždinskih vijesti od 25. listopada