Nova akademska godina u "novom normalnom": evidencije studenata na nastavi - putem mobitela Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nova akademska godina u "novom normalnom": evidencije studenata na nastavi - putem mobitela

IHR/Varaždinske vijesti | 29.9.2020. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Pod maskama i uz razmak počela je nova akademska godina i za studente koji studiraju na varaždinskim fakultetima. Za 900 brucoša Sveučilišta Sjever obaveze na fakultetu počele su već 21. rujna i zasad se sve, kako doznajemo, odvija prema planu bez većih problema. Na najmlađem hrvatskom sveučilištu, na kojem studira više od 4.200 studenata na svim studijskim razinama, nastava se izvodi prema mješovitom, odnosno kombiniranom modelu. Otprilike trećina predavanja i seminara te većina vježbi sa studentima se izvodi kontaktno, u prostorima sveučilišta, a ostali dio nastave na daljinu. Rasporedi su napravljeni tako da je svaka studijska skupina na fakultetu grupirana dan ili dva u tjednu, dok se intenzivnija kontaktna nastava trenutno odvija za brucoše, kojih je samo u Sveučilišnom centru Varaždin 700.

Razmak, maska, dezinfekcija

- Zadovoljni smo što studentima konačno možemo prenijeti sva potrebna znanja i vještine u direktnom kontaktu, koji je ipak značajniji i vrjedniji od online načina izvođenja nastave. Sveučilište Sjever u potpunosti je osiguralo provođenje svih potrebnih epidemioloških mjera te se kontaktna nastava održava uz njihovo strogo pridržavanje. Navedeno podrazumijeva obavezan razmak, nošenje zaštitne maske, dezinficiranje ruku, mjerenje temperature na ulazu u zgrade te vođenje evidencije dolazaka i prisustva na nastavi, a sve naravno u svrhu zaštite zdravlja studenata, nastavnika te svih zaposlenika Sveučilišta Sjever - istaknuo je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

sasfe-1.jpg

Na Sveučilištu Sjever nastava za brucoše traje već tjedan dana

Na sveučilištu imaju pripremljene detaljne protuepidemijske mjere, odnosno smjernice prema kojima je nastava organizirana i prema kojima se ona provodi.

- Predavanja su organizirana u prostorima što veće površine i s mogućnošću dobrog prozračivanja, mjesta za rad su razmaknuta i posebno označena tako da su studenti udaljeni jedni od drugih minimalno 1,5 metra. Također, svakodnevno se provodi temeljitu dezinfekciju dvorana u trajanju od po sat vremena i to ujutro prije nastave od 7 do 8 sati te od 14 do15 sati, u vrijeme kada se i studijske grupe izmjenjuju – doznali smo od prorektora prof. dr. sc. Vusića.

Prema istim mjerama i uputama predavanja će 5. listopada početi i za studente viših godina preddiplomskih studijskih programa Sveučilišta Sjever, a studentima diplomskih studijskih programa 2. listopada.

Manje grupe, manje kontakata

Slična pravila “vladaju” i na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI). Za studente poznatog informatičkog fakulteta, kojih je ukupno u novoj akademskoj godini više od 2.800, predavanja i vježbe počela su u ponedjeljak.

- Poštujući epidemiološke preporuke, predavanja na predmetima svih naših studijskih programa izvodit će se na daljinu, dok će se seminarska nastava i laboratorijske vježbe izvoditi u kombinaciji nastave na daljinu i kontaktne nastave. Također, pomno osmišljeni raspored prilagođen za rad u manjim grupama dodatno doprinosi smanjenju broja istovremeno fizički prisutnih studenata i nastavnika u zgradi fakulteta – doznali smo od dekanice izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep.

50381513343_5d8ee6b110_k.jpg

Za brucoše FOI-ja uoči početka nove akademske godine održano je uvodno predavanje

FOI ima spremno više od 400 e-predmeta, kao i digitalni nastavni materijal u sustavu za e-učenje Moodle, koji će biti korisni svakom studentu, posebice visokorizičnim (ranjivim) skupinama koje neće moći prisustvovati kontaktnoj nastavi.

- Ove godine smo učinili dodatne napore kako bismo olakšali praćenje nastave prema hibridnom modelu našim brucošima. Za njih smo pripremili e-predmet Vodič za studente FOI-ja, koji im je dostupan na sustavu za e-učenje Moodle. On sadrži digitalne nastavne materijale, interaktivne resurse, kvizove samovrednovanja, video materijale te sve potrebno kako bi se upoznali sa studiranjem na FOI-ju, a ujedno i prolaskom kroz e-predmet s korištenjem sustava za e-učenje te resursa e-predmeta. Naše stručne službe su razvile i aplikaciju FOI nastava, unutar koje se nalazi Moj raspored kako bi se studenti mogli bolje snaći u svojim obvezama. Razvili smo i aplikaciju koja omogućava evidentiranje prisustva studenata na nastavi preko mobitela ili drugih vrsti digitalnih uređaja. Svi studenti ovog tjedna na raspolaganju imaju termine za konzultacije kada će moći postavljati pitanja vezana uz praćenje nastave, tehničke pute uz korištenje servisa FOI i dobiti odgovor u realnom vremenu od svojih starijih kolega i djelatnika FOI-jevih stručnih službi – doznali smo od dekanice FOI-ja.

Uoči početka akademske godine u petak, 25. rujna održano je uvodno predavanje za sve brucoše FOI-ja, njih ukupno 652, na kojem su se imali priliku doznati sve o radu fakulteta, modelima praćenja nastave, korištenju servisa i aplikacija za studente, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima radom fakulteta i sa svime što ih čeka u zimskom semestru nove akademske godine u uvjetima “novog normalnog”.

Redovna nastava za studente prve godine preddiplomskog studija počela je i na Geotehničkom fakultetu Varaždin (GTF). Nastava se izvodi kontaktno, a uvodno predavanje brucoši će imati ovog četvrtka, 1. listopada na kojem će dobiti detaljne informacije vezane uz početak studiranja.