ilustracija

53-godišnjakinja na društvenim mrežama dogovarala kredit i ostala bez novca

Varaždinske vijesti/PU Međimurska | 17.11.2020. u 10:53h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su od 53-godišnjakinje kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na njenu štetu. Iz prijave proizlazi kako je oštećena početkom srpnja ove godine na jednoj od društvenih mreža pronašla oglas putem kojeg se nude krediti građanima. Realizaciju kredita dogovarala je putem internetske aplikacije za komunikaciju te elektronskom poštom.

U cilju realizacije kredita oštećena je putem hrvatske banke u više navrata na račun u inozemstvu uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna. Pošto realizacija kredita nije ostvarena 53-godišnjakinja smatra da je prevarena te je događaj prijavila policiji. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

U posljednje vrijeme ponovno je učestala ponuda raznih kredita putem oglasa na društvenim mrežama te pokušaja prijevara putem objave oglasa na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela. Iz PU Međimurske upozoravaju građane da ne nasjedaju na ovakve i slične internetske ponude „povoljnih“ kredita te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i dr. sredstava komunikacije putem interneta.  Ako vam je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici.  Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka, poručuju iz PU Međimurske.