ilustracija

Županijsko Društvo Crvenog križa dobitnik državne nagrade za humanitarni rad u 2020.

Varaždinske vijesti | 10.12.2020. u 19:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije dobitnik je državne nagrade za humanitarni rad u 2020. godini u kategoriji godišnje nagrade za pravnu osobu, najvećeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna humanitarna postignuća. Odluka je to Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad, a predlagatelj za ovo prestižno priznanje bila je Varaždinska županija.

Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije, istaknuo je kako ga veseli da je njihov rad prepoznat i na nacionalnoj razini, a nagradu je posvetio svim volonterima.

 - Veliko hvala na ovoj nagradi, čast nam je primiti ju. Ovo nam je vjetar u jedra i sretni smo što je naš trud prepoznat i što smo izabrani među puno humanih ljudi i organizacija. Posebno zahvaljujem Varaždinskoj županiji na fantastičnoj suradnji te što nas je predložila i sustavno podržava u svim našim projektima. Hvala Hrvatskom Crvenom križu i svim volonterima koji često riskiraju svoje zdravlje, nekad i život jer ne žele da drugi pate. Naš je Tim za krizna stanja za sve žrtve obiteljskog nasilja te osobe sa suicidalnim namjerama ove godine imao 310 intervencija. Spremni smo svima pomoći savjetima i informacijama, dežurni smo telefonski 24 sata, a po potrebi izlazimo na teren na hitne intervencije – pojasnio je Buđanovac samo dio njihovih aktivnosti u ovoj godini.

Naime, uz svoje su redovne volonterske aktivnosti, početkom pandemije Covid-19 uspostavili i dvije telefonske linije za psihosocijalnu potporu ljudima kojima je pojava pandemije uzrokovala neki oblik psihičkih poremećaja, a linije su aktivne i trenutno. Također su organizirali mrežu volontera za pomoć starijima te sugrađanima u potrebi u nabavci hrane, lijekova i ostalih svakodnevnih potrepština, pripremili krevete za 400 osoba u Studentskom domu za smještaj oboljelih od COVID-a 19, organizirali podjelu uskršnjih paketa umirovljenicima, a pomagali su i Općoj bolnici Varaždin kod seljenja i priprema prostorija.

Župan Radimir Čačić podsjetio je da se Društvo Crvenog križa Varaždinske županije posebno istaknulo početkom pandemije kada su sudjelovali u provedbi jedinstvenog projekta na razini Hrvatske pod nazivom „Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“ dnevno razvozeći preko 600 toplih obroka osobama slabijeg imovinskog stanja, nepokretnima ili slabo pokretnima, teško bolesnima ili u staračkim samačkim domaćinstvima.

- Najviše državno priznanje za humanitarni rad u nikad izazovnijoj godini ima posebnu težinu. S razlogom smo nominirali upravo naš Crveni križ jer se njihovi volonteri tijekom cijele godine neumorno odazivaju na sve akcije i snažna su veza s brojim institucijama i organizacijama kada je to najpotrebnije. Njihov angažman i aktivizam nam svima pružaju sigurnost da zajedničkim snagama možemo premostiti nedaće. Čestitam svim laureatima na velikoj solidarnosti i inspirativnoj humanosti – rekao je župan podsjetivši da Županija i financijski podržava Crveni križ s 450.000 kuna godišnje.

 Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, nagrade laureatima uručio je ministar za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josip Alardović koji je poručio da je godina bila prepuna „izazova potpuno novih dimenzija“. Zahvalio je svim pojedincima i organizacijama na iskazanoj nesebičnosti i humanosti u nadi da će to biti „čin ohrabrenja i poticaj za nastavak humanitarnog djelovanja s ciljem izgradnje boljeg, sretnijeg i humanijeg društva“.

Godišnje nagrade dodijeljene su još Milanu Stjepanoviću i udruzi „Dajmo im šansu“, a za životno djelo Ladi Šokoti. Podršku je Društvu Crvenog križa Varaždinske županije svojim dolaskom dao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.