Županijski vijećnici usvojili proračun za 2019. godinu u iznosu od gotovo 260 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

Županijski vijećnici usvojili proračun za 2019. godinu u iznosu od gotovo 260 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 09:36h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije su u četvrtak, 29. studenoga, većinom glasova usvojili proračun Varaždinske županije za 2019. godinu koji iznosi 259,3 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu, proračun je veći za 21,7 milijuna kuna ili 9,1 posto.

- U 2019. godini nastavljamo s provođenjem EU projekata, s investicijskim ciklusom na energetskoj obnovi objekata koji u sljedećoj godini iznosi 227 milijuna kuna. Povećanje se najbolje vidi u konsolidiranom proračunu koji iznosi 1,2 milijarde kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2018. godinu. U energetsku obnovu 10 osnovnih i tri srednje škole bit će uloženo gotovo 50 milijuna kuna, u zgradu Vodotornja 15,8 milijuna kuna, a u objekte zdravstvenih i socijalnih ustanova 162 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić.

Sljedeće godine Varaždinska županija prva u Hrvatskoj počinje s provođenjem važnog projekta u srednjim školama. – Nakon što smo prvi uveli besplatni prijevoz za srednjoškolce te besplatne udžbenike, sada ćemo prvi uvesti besplatne obroke za učenike srednjih škola u riziku od siromaštva. Naime, ove školske godine je 30 posto osnovnoškolaca u riziku od siromaštva, a za sve njih osiguravamo besplatne obroke, polovicu novcem iz EU-a, a polovicu vlastitim sredstvima. Budući da svi ti učenici nastavljaju školovanje, nužno je bilo osigurati i besplatnu prehranu za najugroženije srednjoškolce – istaknuo je župan Čačić.

zupanijska_skupstina_studeni_2018__3.jpg

U proračunu za 2019. godinu se za prehranu učenika planira 3,45 milijuna kuna, a uz to se nastavlja s provođenjem još jednog novog projekta, cjelodnevnog boravka učenika. Za to se planira 526.000 kuna, gotovo dvostruko više nego 2018. – Produženi boravak je ove školske godine uveden u 60 posto škola, a u program je uključeno 500 djece. Međutim, to je samo trećina mogućnosti budući da postoji mogućnost da se u taj program uključi 1.500 djece od prvog do trećeg razreda. Riječ je o još jednom projektu značajnom na nacionalnoj razini – napomenuo je župan Čačić.

Težište proračuna i dalje je obrazovanje koje bilježi najveći porast u iznosu od 7,2 milijuna kuna u odnosu na 2018. Osim što se pokreću novi programi, nastavlja se s besplatnim prijevozom učenika, sufinanciranjem prijevoza studenata, besplatnim školskim udžbenicima i stipendiranjem. Za zdravstvo i socijalnu skrb će sljedeće godine biti izdvojeno pet milijuna kuna više, a povećanje se odnosi prvenstveno na kapitalne investicije u energetsku obnovu zgrada Opće bolnice Varaždin – poliklinike, psihijatrije te zgrade mikrobiologije i RTG-a. U 2019. godini će biti dovršen EU projekt poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti (8 milijuna kuna), a cilj je opremanje i infrastrukturno uređenje ambulanata primarne zdravstvene zaštite. Osigurana su i sredstva za financiranje postdiplomskih studija liječnika u Općoj bolnici Varaždin.

Proračunom za 2019. godinu za poljoprivredu je osigurano ukupno 6 milijuna kuna, od čega će se direktno i indirektno izdvojiti 4,2 milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje, što je 1,2 milijuna kuna više nego u 2018. Daljnjih 1,3 milijuna kuna namijenjeno je za programe ruralnog razvoja, od kojih je i dalje ključan projekt promocije Varaždinskog bučinog ulja.

Zbog duga države za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a koji iznosi više od 45 milijuna kuna, predviđa se da će manjak prihoda na kraju 2018. godine iznositi 19 milijuna kuna.

- Manjak će biti veći nego što smo prognozirali, jer nam država nije vratila ni kunu starog duga, no ne podmiruje ni tekuće rate iako je zbog toga promijenjen čak i Zakon o odgoju i obrazovanju. Sve ide sporo i teško, pa se vjerojatno radi o svjesnoj opstrukciji i o namjernom nanošenju štete građanima Varaždinske županije. Međutim, sve će to država platiti s kamatama s obzirom da se vodi sudski spor, a u istovjetnom takvom predmetu je već donesena prvostupanjska presuda radi naplate duga za koprivničku Gimnaziju – rekao je župan Čačić.

zupanijska_skupstina_studeni_2018__2.jpg

Zatvaranje manjka planira se sukcesivno od 2019. godine, a cjelokupni iznos manjka planira se zatvoriti 2020. godine naplatom potraživanja za JPP.

Vijećnici su na 8. sjednici Županijske skupštine za potpredsjednika Županijske skupštine iz redova oporbe izabrali Zlatana Mošmondora. Usvojili su i program javnih potreba u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi za 2019. godinu, prihvatili kapitalni projekt energetske obnove zgrade mikrobiologije i RTG-a u krugu varaždinske bolnice, zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito političko financiranje političkih stranaka za 2019., te zaključke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a za 2018., kao i na financijski plan ŽUC-a za 2019. godinu.

Srednjoj školi Ludbreg je dana suglasnost na zaduživanje za kupnju zgrade u kojoj će se obavljati praktična i radionička nastava. Kredit u iznosu od 2,4 milijuna kuna će se uzeti na rok od osam godina.

Uz to, vijećnici su prihvatili izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju na području Županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, kao i izvješće o stanju okoliša Županije za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Usvojili su Strategiju razvoja palijativne skrbi za razdoblje od 2018. do 2021. godine, kao i program rada Županijske skupštine Varaždinske županije za 2019. godinu.