Županija osnovala Centar za edukaciju mentora koji rade s nadarenom djecom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Županija osnovala Centar za edukaciju mentora koji rade s nadarenom djecom

IHR/Varaždinske vijesti | 28.2.2021. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija dobila je "Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije” ustanova za obrazovanje odraslih, u kojoj će se educirati nastavnici za rad s darovitim učenicima! Odluku o osnivanju ETC Hrvatska - CIVZ jednoglasno su prihvatili vijećnici Županijske skupštine.

- Za ljude koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visoko motivirani, u Hrvatskoj ni obrazovni sustav ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora, koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – rekao je Miroslav Huđek, županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te pojasnio kako su dobili i rješenje od Ministarstva pravosuđa kojom u nazivu smiju koristiti riječ Hrvatska.

DSC_9538.jpg

Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport te voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatska 

Utvrđeno je i da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja koji rade u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u sklopu „Škole za život” pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima, te je zaključeno kako bi im trebalo omogućiti usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Taj problem još je ranje prepoznat u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije, pa su 2019. godine uspostavili suradnju sa nizozemskim Sveučilištem Radbaud, vodeće svjetske znanstvene ustanove za edukaciju stručnjaka za rad s darovitim učenicima. U ožujku prošle godine potpisan je trogodišnji sporazum za provođenje međunarodnog poslijediplomskog programa edukacije za rad s darovim učenicima. Polaznici koji uspješno završe usavršavanje dobiju dvije međunarodne diplome, a do prošle godine ukupno je školovano devet specijalista, što je čak dva puta povećalo ukupan broj stručnjaka u Hrvatskoj koji imaju taj certifikat!

Nakon što su 2018. godine Centri izvrsnosti Varaždinske županije ušli europsku mrežu i postali jedan od 24 Europskih centara izvrsnosti, a krajem prošle godine postali i član Svjetskog vijeća za darovitu i nadarenu djecu koje ima sjedište Sjedište je na Sveučilištu Western Kentucky u SAD-u, ovo je još jedan korak dalje.

- Na neki način rad Centara izvrsnosti dao je našem obrazovnom sustavu globalnu konkurentnost.Važno je napomenuti da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, niti dodatne troškove jer sve će se raditi preko Upravnog odjela i unutar novca koja su u proračunu osigurana za rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

DSC_3337_resize.jpg

Centri izvrsnosti pokrenuti su 2007. godine osnivanjem Centra izvrsnosti za matematiku.

- Svi znamo da je matematika kraljica znanosti i to je bio naš početak. Prošli smo 2020. godinu sa zadnjim Centrom izvrsnosti za nacionalnu povijest. Za povijest se kaže da je učiteljica života i naš slogan Centara izvrsnosti na neki način je „Od kraljice do učiteljice” – rekao je Huđek.

Centre izvrsnosti Varaždinske županije godišnje polazi oko 900 učenika, te se o njima brine 145 mentora.