Županija: Dograđen školski prostor donio brojne benefite za sve korisnike

Županija: Dograđen školski prostor donio brojne benefite za sve korisnike Foto: Varaždinska županija

Prije desetak godina svakodnevnica u županijskom obrazovnom sustavu bila je znatno drugačija nego danas, kažu iz Varaždinske županije. Navode da su škole radile u dvije smjene u punom pogonu od 7 do 19 sati, srednje škole i subotom, a cijeli je sustav bio skup i neefikasan te potkapacitiran u smislu neravnomjernog standarda izgrađenosti škola te nemogućnosti pokretanja bilo kakvih razvojnih programa. 

Srećom, danas je slika znatno drugačija zahvaljujući projektu izgradnje, odnosno dogradnje školskih zgrada i športskih dvorana osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj županiji čija je svrha bila upravo podizanje razine obrazovanja, stabilizacija troškova poslovanja te realizacija razvojnih programa iznad standarda - kažu iz Županije.

Tako je dodatnih 41 tisuća metara kvadratnih u osnovnim i srednjim školama, kojima su izgrađena ili dograđena 32 školska objekta, pri čemu je bilo 10 novoizgrađenih dvorana, 19 dograđenih škola, 1 novoizgrađena škola te 2 rekonstrukcije školskih dvorana u učionički prostor, donijelo brojne koristi za korisnike javnih usluga, tj. za sve uključene u sektor obrazovanja i lokalnu zajednicu, smatraju u županiji i navode koji su sve benefiti izgrađenih objekata:


Organizacija nastave u jednoj smjeni

Dodatni školski prostor donio je organizaciju nastave u jednoj smjeni, u 68 objekata od ukupno 74, zahvaljujući kojoj su učenici i nastavnici motiviraniji, koncentriraniji na nastavu, odgovorniji i puno aktivniji na satovima. Pritom su neopravdani izostanci smanjeni za 18%, a za 11% je manji broj negativno ocjenjenih učenika.

Nova mreža osnovnih i srednjih škola i programa

Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj povećava broj srednjoškolaca. Tako je za 80% povećan broj gimnazijalaca koji u ukupnoj strukturi čine 30% srednjoškolaca, a za 10% učenika dolazi iz drugih županija. Novi školski prostori stvorili su uvjete jednakih šansi za sve bez obzira na mjesto stanovanja i uvjete za razvoj mreže osnovnih i srednjih škola i programa pa se srednje škole u Varaždinu razvijaju kao centri izvrsnosti, a srednje škole izvan Varaždina kao srednjoškolski centri koji ponudom raznovrsnih programa približavaju obrazovanje mjestu stanovanja učenika i na taj način smanjuju troškove.

Razvoj jedinstvenih centara izvrsnosti

Slobodni poslijepodnevni sati i subote omogućili su razvoj centara izvrsnosti kroz koje Varaždinska županija, kao prva u Hrvatskoj, provodi programe s nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola u matematici, fizici, informatici, poduzetništvu, kemiji, biologiji, hrvatskom jeziku, novim tehnologijama i komunikaciji. Pohađa ih 739 učenika s kojima radi 108 mentora. Nastava se održava subotom, radi se po 4 školska sata, od 8.15 - 11.30 sati, a svi učenici imaju osiguran besplatan prijevoz i obrok.

Cjeloživotno obrazovanje ravnatelja

Obzirom da su modelom JPP-a pokrivene sve kamate, rizici i održavanje školskih objekata tijekom ugovorenog perioda najma, ravnatelji se više uopće ne bave održavanjem i upravljanjem zgradom, već se posvećuju isključivo poboljšanju nastavnih programa i kvalitete rada s nastavnicima i učenicima, kao i dodatnom obrazovanju. Tako su prošli stručno usavršavanje u pisanju i provođenju europskih projekata, a trenutno pohađaju programe e-učenja i programima učenja za poduzetništvo.

Škole - prvaci u privlačenju EU sredstava

Po povlačenju novaca iz EU fondova, srednje škole Varaždinske županije u samom su hrvatskom vrhu. Dosad su, zahvaljujući stečenom znanju o pripremi i provedbi EU projekta, kao nositelji projekta ili kao partneri povukle oko 60 milijuna kuna iz raznih EU fondova i programa.

Razvoj dvoranskih sportova

Povećanjem broja sportskih dvorana omogućen je razvoj dvoranskih sportova. U osnovnim školama tako djeluje univerzalna sportska škola, a naše su škole sustavno domaćini brojnim međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Podizanje društvenog standarda lokalne zajednice

Općinama i gradovima omogućeno je korištenje školskih i dvoranskih prostora nakon nastave i vikendom za manifestacijske, rekreativne i druge potrebe udruga, mještana i civilnog društva čime su škole postale središnje mjesto svih zbivanja u sredini u kojoj se nalaze.

Ekspanzija slobodnih aktivnosti

U poslijepodnevnim satima se u školskim prostorima održavaju tečajevi informatičkog opismenjavanja, stranih jezika i drugi oblici cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih na svim područjima. Također se velikom broju učenika, kroz različite aktivnosti, omogućuje, zadovoljavanje interesa i razvoj sposobnosti za određena područja i specijalnosti.

jpp_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.