Župan Predrag Štromar nagradio „promotore“ Varaždina i Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

Župan Predrag Štromar nagradio „promotore“ Varaždina i Varaždinske županije

M.N. | 26.4.2017. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Danas su u Županijskoj palači u Varaždinu dodijeljena priznanja župana Varaždinske županije poznatom i najizvođenijem varaždinskom koreografu Pjerinu Hrvaćaninu, za iznimne uspjehe u radu Varaždinskog folklornog ansambla te poseban doprinos razvoju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske tradicijske kulture te Igoru Tošiću za najbolje uspjehe na studiju te izvrsna postignuća u cjelokupnom akademskom obrazovanju na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar tom prigodom izrazio je iznimno zadovoljstvo što danas može predati nagrade laureatima koji su to zaslužili spojem dugogodišnjeg iskustva, ali i spojem znanosti i dobrog obrazovanja.

- Varaždinska županija cijeni sve one koji su doprinijeli njezinom razvoju i promociji u zemlji i u svijetu, a tu je izuzetno puno svog vremena uložio g. Pjerino Hrvaćanin koji je sa svojim timom obišao 89 festivala u 20 europskih država promovirajući ime grada Varaždina i Varaždinske županije u inozemstvu, prezentirajući narodnu kulturnu baštinu, folklorni ples, pjesme te običaje Varaždinske županije, ali isto tako i Republike Hrvatske. Iako smo sada u EU, prije ulaska bilo je rečeno da ćemo izgubiti i tradiciju i jezik i naše običaje, ali zahvaljujući ljudima kao što je g. Pjerino Hrvaćanin nismo ih izgubili, već smo ih još više oplemenili. Zahvaljujem mu se za sve ono što je napravio za grad Varaždin i Varaždinsku županiju te mu želim puno uspjeha u daljnjem radu - rekao je Štromar

-S nama je danas i jedan mladi znanstvenik Igor Tošić, koji puno radi i uči te postiže zanimljive rezultate. Igor Tošić završio je Geotehnički fakultet, a njegovi su radovi nagrađivani od strane dekana i rektora. Dobio je i nagradu Hrvatskih voda, a jedan njegov rad pod naslovom „Utjecaj poplava na onečišćenje okoliša teškim metalima uz tok rijeke Drave“ izrazito je važan za Varaždinsku županiju. To je rad za koji je Igor dobio Rektorovu nagradu i koji je od iznimne važnosti za cijelu zajednicu – istaknuo je župan Štromar napomenuvši kako se nada će mu ovo priznanje dati još više poticaja u daljnjem radu.

Varaždinski koreograf Pjerino Hrvaćanin obrazložio je kako se tim poslom počeo baviti zbog zabave, putovanja i dobrog društva, no kasnije je shvatio vrijednost očuvanja tradicijske kulture.

- Srećom imamo puno napjeva i zapisa koje je ostavio dr. Vinko Žganec i ta je vrijednost neizmjerna. Upravo u današnje doba izuzetno je važno sačuvati te plesove, jer je to jednostavno naš identitet. Svi koji dođu plesati folklor ostanu u njemu dugo, samo što danas dolaze manje nego što su dolazili prije - rekao je Hrvaćanin.

Mladi znanstvenik Igor Tošić naveo je kako je njegovo područje interesa interdisciplinarno područje te mu je želja svojim znanjem doprinijeti gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

- Bio sam nagrađen i sa nagradom Hrvatskih voda za najbolji diplomski rad u 2016. godini pod naslovom: „Ocjena stanja kakvoće podzemnih voda u južnoj Istri“ . Mi nemamo toliko problema s podzemnim vodama, ali postoji velika opasnost za onečišćenje pošto više ne crpimo vodu iz Vodocrpilišta Varaždin. Ako je voda dobre kvalitete i naše zdravlje će biti bolje – naglasio je Tošić te istaknuo da će ukoliko dobije priliku svoje znanje i primijeniti, jer je to područje koje definitivno može doprinijeti cijeloj zajednici.

Dodjeli je prisustvovao i zamjenik župana Alen Kišić.