Zoran Svetec: Varaždinska Čistoća konačno posluje pozitivno Foto: Martin Novosel

Zoran Svetec: Varaždinska Čistoća konačno posluje pozitivno

| 6.9.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Varaždinska Čistoća konačno posluje pozitivno, nakon što se prethodnih godina iskazivao milijunski manjak. Znači u ovaj rezultat nije uklječna promjena cijene koja je uvedena tek na računima od srpnja, a ovo je rezultat za prvih šest mjeseci 2022. Zadnji puta je Čistoća bila u plusu u listopadu 2019. godine. Prilikom razdvajanja od Varkoma je Čistoća imala na računu 19 milijuna kuna, a u trenutku kada sam preuzeo Čistoću imao sam nula kuna -  izvijestio je to direktor Čistoće Zoran Svetec.

Naglasio je i neke probleme koji se još rješavaju i koji će se morati uskoro riješiti poput zamjene dotrajalih vozila.  Također je informirao o dinamici odvoza komunalnog mješovitog otpada iz Poljane Biškupečke, naglasivši kako je plan Čistoće dnevno odvoziti otpad bez stvaranja zaliha na toj lokaciji. Počelo je odvoz i oko tisuću tona plastike. 

- Vozila u Čistoći su stara 10 i pol godina, tako da nam je jedan od prvih ciljeva da to zamijenimo. Pričekalo me na dvorištu više od 1500 tona plastike. Ta plastika je u količini od oko godina dana skupljanja. Potpisani su ugovori i plastika se počela odvoziti i to po manjoj cijeni nego što je bila prošla cijena. Uskladili smo dozvole za gospodarenje otpadom na Poljani Biškupečkoj i Dravskom nasipu u skladu s realnim stanjem. Mi skupimo dnevno oko 45 tona i stavljamo ga na Poljani, ali dozvola je do sada bila za 10 tona što nije bilo teoretski održivo i zato smo povećali dozvolu za količinu, ali moja želja je da od sljedeće godine koliko dođe otpada odvezemo sljedeći dan i da nema gomilanje otpada - rekao je Svetec.

Također je naglasio važnost razvrstavanja otpada i da se to ne radi zbog pojedinaca, vlasti ili Čistoće, nego zbog zaštite okoliša.

- Na recikliranju plastike mi ne zarađujemo već to moramo plaćati, ali to radimo zbog naše djece i naše budućnosti - naglasio je Svetec pozvavši građane da i dalje razvrstavaju otpad.