Za Smoljanca sve u redu, ali ne i za HZZO i DORH

IHR/Varaždinske vijesti | 11.2.2019. u 18:55h | Objavljeno u Aktualno

- HZZO i Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije su ugovorni partneri. Inspekcija HZZO-a je dala svoje mišljenje na poslovanje našeg Zavoda, a Zavod ima pravo, prema pozitivnim pravnim propisima, na očitovanje i podnošenje dodatnih argumenata, što je i učinjeno. Poslije tih objašnjenja više nije bilo dodatnih zahtjeva pa smatramo da je sve u redu – poručio je Mladen Smoljanec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, odgovarajući na pitanje zašto nije postupio po nalogu inspekcije HZZO-a, koja je još početkom 2017. godine provela kontrolu u toj ustanovi.

Stav, ali i odgovornost

Kontrola je provedena temeljem prijave u kojoj se ukazuje na nezakonito postupanje u Zavodu i u OB Varaždin, a vezano uz radno-pravni status jedne djelatnice. Riječ je o bivšoj ravnateljici Zavoda Jasminki Begić, koja je trenutno zaposlena u OB Varaždin kao v.d. rukovoditelja Središnje službe za projekte fondova EU i akreditaciju. Poznato je da je inspekcija HZZO utvrdila da je bivša ravnateljica primala veću plaću nego što joj zakonski pripada, odnosno da si je plaću obračunavala po koeficijentu složenosti poslova od 2,279, a to je koeficijent poslova za zdravstvene djelatnike, i to voditelje zdravstvenog odjela do 40 zaposlenih, a o čemu su svojedobno pisale Varaždinske vijesti.


Zašto ravnatelj Zavoda nije postupio po mišljenju inspekcije, zanimalo je vijećnika HDZ-a Željka Dvekara na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.
- Ovdje na Skupštini već smo konstatirali da je kontrolom HZZO-a utvrđeno da je Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije nezakonito isplaćivao plaće. Koliki je iznos kazne za Zavod, ako se ne postupi po nalogu inspekcije? – zanimalo je vijećnika HDZ-a.
Župan Radimir Čačić je rekao da se ravnatelj očitovao na mišljenje HZZO-a, koji se još o tome nije izjasnio.

                 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...