Zgrada Ljekarne Varaždinske županije kompletno energetski obnovljena

VV | 4.11.2020. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zgrada Ljekarne varaždinske županije potpuno je energetski obnovljena, a osim promjene vanjske stolarije, rekonstrukcije sustava grijanja i hlađenja, rekonstrukcije rasvjete, zgrada je i samom obnovom fasade dobila novi sjaj.

Kako je rečeno na jučerašnjoj završnoj konferenciji  projekta energetske obnove zgrade Ljekarne varaždinske županije, ova ljekarna je jedina u Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja financijskim sredstvima iz Europske unije.

Završnoj konferenciji su prisustvovali te naglasili važnost provedbe ovog projekte zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović. Također, prezentaciju projekta pogledali su i direktorJavne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži te pročelnica Upravnog  odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić kao i Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Zamjenik župana Vugrin izrazio je iznimno zadovoljstvo realizacijom projketa.

- Ovim projektom je obnovljena najveća i najprofitabilnija ljekarna u sastavu Ljekarni Varaždinske županije. Važno je istaknuti kako se radi o jedinoj ljekarni u cijeloj Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja uz sufinanciranje novaca iz eu fondova. Obnova obuhvaća  rekonstrukciju vanjske toplinske ovojnice zgrade s kompletnom promjenom stolarije, rekonstrukciju sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, rekonstrukciju rasvjete prostora, a uveo se i sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Obzirom da se radi  o središnjoj ljekarni u našoj Županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima onda ovaj projekt ima veliku važnost – naglasio je Robert Vugrin.

Ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović je iznijela podatak kako je zgrada u Kolodvorskoj  ulici izgrađena prije 59 godina, a njena površina iznosi gotovo 600 kvadrata.

- Mi u sastavu imamo 13 ljekarničkih jedinica diljem Varaždinske županije, zapošljavamo 56 djelatnika, a od toga imamo 29 magistara farmacije, 19 farmaceutskih tehničara te 8 nezdravstvenih djelatnika. Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da ćemo biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Time će u Ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi – rekla je Zvezdana Petrović te dodala kako ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja.

- Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje – zaključila je ravnateljica Petrović.

Pohvalivši projekt zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain je rekla kako često boravi u varaždinskoj županiji koja unatrag tri godine kontinuirano provodi projekte na području energetske obnove i kao takva služi kao primjer ostalim Županijama.

Istaknimo kako je vrijednost nakon postupaka javne nabave i svih aktivnosti iznosi 1.696.343,98 kn (2.120.429,98 kn s PDV-om), a prema Ugovoru o dodjeli  bespovratnih EU sredstava iz EU fonda odobreno je 860.417,04 kuna, a Ljekarna je ostatak financirala vlastitim sredstvima.

Treba naglasiti kako  će uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 % godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 %.