Zbog održavanja, u narednim danima sniženje razine vode u akumulaciji HE Čakovec Foto: VV arhiva / ilustracija

Zbog održavanja, u narednim danima sniženje razine vode u akumulaciji HE Čakovec

Varaždinske vijesti | 20.6.2018. u 08:23h | Objavljeno u Aktualno

Radi redovnog godišnjeg pregleda i održavanja asfaltnih obloga nasipa akumulacije HE Čakovec u narednom razdoblju, počevši od 21. lipnja, planira se sniženje vodostaja u akumulaciji.

Kako pojašnjavaju iz HEP Proizvodnje, akumulacijsko jezero HE Čakovec koja je u funkciji od 1982. godine formirano je nasipima ukupne dužine oko 18 km. Nasipi su izvedeni od uvaljanog šljunkovito-pjeskovitog materijala, a pokos vodne strane nasipa obložen je asfalt-betonom. Tijekom eksploatacije pojavljuju se oštećenja asfalt-betonske obloge nasipa prvenstveno u zoni oscilacija vodostaja. Oštećenja obloge nastaju općenito zbog promjenjivih uvjeta u jezeru, zbog djelovanja valova te posebno zbog djelovanja leda u zimskim mjesecima. Nasipi akumulacije i dovodnog kanala se redovito pregledavaju i održavaju, a svake godine obavlja se sanacija pukotinskih i plošnih oštećenja.

- Kao dugoročno rješenje s ciljem povećanja sigurnosti nasipa za naredno eksploatacijsko razdoblje, planira se postepena zamjena obloge na način da se gornji vodonepropusni sloj zamijeni novim asfaltom u višegodišnjem ciklusu. Za vrijeme zamjene obloge razina vode akumulaciji se snižava do 2,5 m u odnosu na minimalnu razinu u normalnim pogonskim uvjetima, tako da elektrana može biti u pogonu. Izvođenje radova moguće je samo u ljetnim mjesecima, a dinamika radova ovisi o meteorološkim i hidrološkim prilikama - ističu iz HEP Proizvodnje.

Predviđeno je izvođenje radova po fazama, a zamjena će se najprije obaviti na dionici desnog nasipa akumulacije, od stacionaže 3+650 do stacionaže 4+650 DNA (kod mjesta Trnovec Bartolovečki). Planirano trajanje aktivnosti prve faze za koje je potrebna snižena razina vode u akumulaciji je predvidivo sedam tjedana.

Snižavanje razine vode u akumulaciji provodit će se postepeno kroz nekoliko dana kako bi se ostvarile što sporije promjene razine vode i tako smanjio utjecaj na okoliš, a terminski plan i dinamika aktivnosti će se prilagođavati meteorološkim i hidrološkim uvjetima.