VIDEO Zbog neravnopravnosti u plaćama, žene rade dva mjeseca – besplatno!

vv | 18.1.2020. u 06:09h | Objavljeno u Aktualno

U usporedbi s muškarcima, zbog manjih plaća žene rade oko dva mjeseca besplatno svake godine, upozoreno je na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu tijekom koje je održana rasprava o razlici plaća između muškaraca i žena, u kojoj je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Razlike u plaćama između muškaraca i žena kreću se od 8 posto u Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj i Rumunjskoj do više od 20 posto u Češkoj, Njemačkoj, Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

-Znate li da su žene od 4. studenog 2019. do kraja godine radile besplatno? Upravo tog 4. studenog obilježili smo Europski dan jednake plaće, datum koji simbolizira dan kada bi žene diljem Europske unije prestale zarađivati ostatak godine u odnosu na muškarce. Na razini EU razlika je 16 posto, dok je u mojoj zemlji razlika nešto niža – 13 posto. Drugim riječima, u usporedbi s muškarcima, žene rade oko dva mjeseca besplatno svake godine“, rekla je zastupnica Glavak.

Podaci pokazuju da su u većini zemalja žene obrazovanije od muškaraca, no niže plaće na kraju njihovog radnog vijeka dovode do razlike i u mirovinama zbog čega nakon napuštanja tržišta rada često budu suočene s društvenom isključenošću, siromaštvom i financijskom ovisnošću o suprugu ili partneru.
Žene se u svom radu susreću i s takozvanim staklenim stropom što je pojam kojim se simbolički označava sprječavanje njihova napredovanja na više hijerarhijske razine. Žene nisu na pozicijama gdje se donose odluke ili pozicijama 'moći'.

„Rezultati izvješća McKinsey Global Institutea pokazuju da bi se globalni BDP do 2025. godine mogao povećati 1,2 bilijuna američkih dolara godišnje kada bi se ženama pružile jednake prilike“, zaključila je zastupnica Glavak.

U Hrvatskoj je 2018. godine započela provedba EU projekta „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“ – Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti i sprječavanje siromaštva u Hrvatskoj koji se bavi gotovo nevidljivom temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, što za posljedicu ima socijalnu i ekonomsku nesigurnost za žene.

Projektom se žele osigurati standardi, mjere i akcije koje će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene. Kroz projekt će se steći nova znanja koja će omogućiti razumijevanje uzroka i posljedica jaza u plaćama i mirovinama, kreirat će se edukacijski program, izraditi nacionalni zakonodavni okvir te organizirati nacionalne kampanje s ciljem osvješćivanja o ovoj problematici.

Ovaj hvalevrijedan projekt, čija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, provodi se do 30. rujna 2020., a njegova ukupna vrijednost iznosi 468.510,20 eura.

Video sadržaj