Križanić je naglasio da je važno hrvatskim poljoprivrednicima maksimalno prilagoditi kriterije za novu mjeru „Dobrobit životinja“

Zastupnik Josip Križanić: Sjever je podzastupljen u provedbi programa ruralnog razvoja

V.V. | 6.3.2018. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, dr.sc. Josip Križanić, izrazio je nezadovoljstvo zbog podzastupljenosti sjevera Hrvatske u provedbi programa ruralnog razvoja što je ujedno bila i tema nedavne sjednice spomenutog saborskog Odbora.

Nakon što su na sjednici državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković i pomoćnik ministra Krešimir Ivančić iznijeli podatke koji pokazuju da je početkom ove godine u programu ruralnog razvoja realizirano 60 % objava, 41 % ugovorenih sredstava i nešto više od 20 % plaćanja te da je ukupno ugovoreno 912 milijuna eura i plaćeno 453 milijuna eura, na realizaciju Programa osvrnuo se potpredsjednik Odbora Križanić nezadovoljan nekim rezultatima koji se odnose na Varaždinsku županiju odnosno na sjever Hrvatske.

– Jasno se vidi podzastupljenost sjeverne regije. Izuzetno sam nezadovoljan uime svih gospodarstvenika sjeverozapadne Hrvatske pri čemu mislim na pet-šest županija središnje i sjeverne Hrvatske. Apeliram sada, a s istim apelom sam išao ministru Tolušiću i premijeru Plenkoviću, ne samo što se tiče mjere 4, ulaganja u fizičku imovinu, gdje su gospodarstvenici u nepovoljnom položaju u odnosu na ostale kolege u Hrvatskoj, nego i mjere 7, temeljene usluge i obnova sela u ruralnim područjima – rekao je Križanić te iznio činjenicu da od 8 vrtića u Varaždinskoj županiji koji su aplicirali niti jedan nije prošao.

No, sada će se to ispraviti upravo zahvaljujući obavljenim razgovorima s ministrom Tolušićem i premijerom Plenkovićem.

– Rezultat razgovora je da će se sada raspisati sektorski natječaj kako bi vrtići mogli dobiti prioritet u natječaju kroz mjeru 7 – konstatirao je Križanić zadovoljan što je Vlada usvojila upućeni apel.

Križanić je dodao da moramo pokrenuti sjever Hrvatske koji je bio i bit će motor pokretač ove zemlje te nastavio.

– Ne govorimo samo o indeksu razvijenosti u smislu mjere 7. Nerazvijena općina ima prednost. Ali kad govorimo o gospodarstvu to je bitno drukčija priča. Slažem se da se puno ulaže u poljoprivredu. Ali vidjet ćemo kakvi će biti efekti tog ulaganja za dvije, tri i pet godina. Apsorpcije sredstava će biti. Da li će potentnost tih firmi, da apsorbiraju sredstva, biti uopće moguća? Da li ćemo imati efekt koji smo htjeli? Sutra će nas netko pitati jesmo li promašili u politikama ili nismo - upozorio je potpredsjednik Odbora za poljoprivredu.

Na sjednici Odbora za poljoprivredu Križanić je također pozvao da se maksimalno prilagode natječaji za osiguranja u poljoprivredi kako bi se iskoristilo što više sredstava. Također je naglasio da je važno hrvatskim poljoprivrednicima maksimalno prilagoditi kriterije za novu mjeru „Dobrobit životinja“, koja se odnosi na povećanje podne površine, ispust i hranidbu životinja, kako bi se i tu povuklo što više sredstava.

Označeno u