Čestitamo Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Varaždinske vijesti | 5.8.2020. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno

Diljem čitave Hrvatske danas obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Dan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.