S 1. prosinca u zračnu luku treba ući novi zakupac, tvrtka Diamond Aircraft Croatia Foto: VV arhiva

Winair za pretvaranje tražbina u vlasničke udjele u Varaždin Airportu u stečaju

| 20.11.2015. u 08:07h | Objavljeno u Aktualno

Što će biti s imovinom, odnosno pokretninama Varaždin Airporta, koje su od otvaranja stečaja nad tom tvrtkom krajem lipnja ove godine privremeno uskladištene u gradskim prostorima na aerodromu?

To se pitanje postavilo, naime, na skupštini vjerovnika Varaždin Airporta održanoj u četvrtak na Trgovačkom sudu. Stečajna upraviteljica Lidia Belamarić okupljene je članove skupštine izvijestila da joj je Grad naložio da pokretnine Airporta čim prije makne iz gradskih prostora budući da s 1. prosincem ondje ulazi novi zakupac zračne luke, tvrtka Diamond Aircraft Croatia.

Međutim, problematično je što pokretninu Airporta čine uređaji neophodni za specifičnu zrakoplovnu djelatnost, ali i sustav videonadzora i vatrodojave te alarmni sustav.

- Osim što će se vrijednost pokretnina skidanjem obezvrijediti, moguće je i njihovo uništenje - upozorila je stečajna upraviteljica članove skupštine vjerovnika.

Premda su na skupštini „padali“ svakakvi prijedlozi, od prijedloga da se pokretnine privremeno uskladište u prostorima Winaira do prijedloga da se ponude novom zakupcu zračne luke, članovi su naposljetku dogovorili zajednički sastanak u Gradskoj vijećnici koji se treba održati u ponedjeljak, 23. studenog. Neophodno je, usuglasili su se, da dogovor postignu najveći vjerovnici, Grad Varaždin i Winair.

Štoviše, direktor tvrtke Marijo Bucina ostalim je vjerovnicima predložio da se njihove tražbine pretvore u vlasničke udjele u Varaždin Airportu.

- Ustrajem kod prijedloga za provođenje aktivnosti oko pripreme i provođenja stečajnog plana nad stečajnim dužnikom. Analiza je pokazala da bi to bilo najbolje rješenje umjesto da se ide u prodaju imovine. Zajedno bismo održali poslovanje tvrtke - predložio je Bucina čijem se prijedlogu usprotivio dio vjerovnika, a i mišljenje je suda da je još preuranjeno za raspravu o stečajnom planu budući da još nisu utvrđeni niti točni iznosi tražbina vjerovnika.