Vugrin nakon sastanka Stožera civilne zaštite: "Zasad nema potrebe za otkazivanjem većih javnih okupljanja" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vugrin nakon sastanka Stožera civilne zaštite: "Zasad nema potrebe za otkazivanjem većih javnih okupljanja"

IHR/Varaždinske vijesti | 27.2.2020. u 14:46h | Objavljeno u Aktualno

Nakon tri potvrđena slučaja oboljenja od koronovirusa u Hrvatskoj, koji je u našu zemlju prenesen iz Italije, u Zagrebu je jučer održan i sastanak Stožera civilne zaštite s načelnicima županijskih stožera i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a, na kojem je bio i zamjenik varaždinskog župana, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. 

Prema zaključcima sastanka, Županije su dobile upute kako postupati, pa je tako, uz ostalo navedeno da zasad nema potrebe organiziranja karantenskog smještaja u županijama gdje nema slučajeva oboljelih od koronavirusa, niti nema potrebe za otkazivanjem i zabranom većih javnih okupljanja.

- U Varaždinskoj županiji zasad nemamo oboljelih od koronavirusa i nema potrebe za formiranjem karantena. Kontinuirano pratimo daljnji razvoj situacije te se poduzimaju odgovarajuće mjere u skladu s odlukama i uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Isto tako, zasad nema potrebe za otkazivanjem i generalnom zabranom većih javnih okupljanja, no s obzirom na mogućnost promjene epidemiološke situacije, svaki događaj treba posebno razmotriti na županijskoj i nacionalnoj razini - rekao je Vugrin.

Na sastanku su načelnicima županijskih Stožera civilne zaštite dane i upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, u slučaju potrebe, a u radu županijskih stožera civilne zaštite obavezno moraju sudjelovati i liječnici epidemiolozi. Također, svi županijski stožeri moraju se upoznati s naputkom ministra zdravstva o postupanju zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj s ciljem zaštite bolesnika zbog epidemije sezonske gripe, kao i novih slučajeva koronavirusa.

Uz to, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo. Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o koronavirusu.
- Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia-Romagna i Piemont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine. Oni koji su pak bili, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa, a njihov broj mogu dobiti preko županijskih centara 112 - upute su Stožera civilne zaštite RH, koje vrijede i za Varaždinsku županiju.
Iz Stožera pozivaju građane da upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Također, sve aktualne informacije moguće je dobiti na službenoj web stranici Ravnateljstva civilne zaštite.