Vrdoljak: Zakasnilo se s reakcijom za Uljanik, treba što prije donijeti rješenje Foto: Krešimir Đurić

Vrdoljak: Zakasnilo se s reakcijom za Uljanik, treba što prije donijeti rješenje

V.M./Varaždinske vijesti | 24.8.2018. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak danas je u pratnji ministra graditeljstva Predraga Štromara i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, te županijskog predsjedništva HNS-a, načelnika i gradonačelnika iz redova HNS-a i županijskih vijećnika HNS-a posjetio Špancirfest.

Vrdoljak je istaknuo kako je ovo već dvanaesta godina kako dolazi na Špancirfest te da je ovo doista festival dobrih emocija, ali i sajam obrtništva i poduzetništva u čemu je sjever Hrvatske lider u državi.

- Na tome treba čestitati. Sjever Hrvatske, Varaždinci, Međimurci, Zagorci su najuređeniji dio Hrvatske, najmanje stope nezaposlenosti, međutim imamo problem što su tu najniže plaće. To je poruka da imamo što još raditi.

Vrdoljak nije mogao izbjeći pitanja o aktualnim temama, aferi Hotmail i Uljaniku.
- Već sam rekao da ni ja osobno ni HNS u doba stvaranja radnih grupa i povjerenstava nismo bili dio Vlade. To treba pitati HDZ i Most koji su tada formirali Vladu i de facto organizirali te radne grupe i povjerenstva, imali sastanke i pisali zakone. Ne znam tko se s kim i koliko puta sastajao. Ono što je naš zaključak bio to je da je do kvalitetne nagodbe došlo, da je politička cijena za nedovoljnu transparentnost plaćena u ostavci Martine Dalić i da se sada oko Agrokora trebamo baviti što će sada biti s radnicima i vezanim tvrtkama sutra, što će biti s plaćama, svim tim poslovima - rekao je Vrdoljak.

Što se tiče situacije i štrajka u Uljaniku, Vrdoljak smatra da se zakasnilo s reakcijom.

- Ja nisam operativno uključen u proces, ali nam je svima to važno jer se radi o četiri i pol tisuće obitelji i ne samo oni, nego i svi kooperanti vezani za slučaj Uljanik. Mora se brzo reagirati. Ja sam iznio premijeru koje su moguće dvije opcije s obzirom na moje iskustvo dok sam bio ministar gospodarstva. To je ili hitno prihvaćanje programa restrukturiranja ili programirani ili kontrolirani stečaj. Samo treba demistificirati stečaj, jer to ne znači da će ljudi ostati na ulici, nego da se mora nastaviti raditi u novim okolnostima. Osobno zastupam program restrukturiranja, ali nemam punu informaciju je li to jeftinije za građane Hrvatske i porezne obveznike od stečajnog postupka - istaknuo je Vrdoljak dodavši kako ni jedno ni drugo rješenje nije jeftino, ali da brodogradnju u Hrvatskoj treba zadržati.

hns_špancir_6.JPG

hns_špancir_5.JPG

hns_špancir_2.JPG

hns_špancir_1.JPG