NEMA ŠALE U Europi kazne od 250 do 1000 €, koliko će Hrvate koštati nepridržavanje mjera? Foto: Ilustracija/Pixabay

NEMA ŠALE U Europi kazne od 250 do 1000 €, koliko će Hrvate koštati nepridržavanje mjera?

VV | 28.11.2020. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova te šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je kažnjavanje prekršitelja mjera, a koliko će građane koštati nenošenje maski i nepridržavanje mjera još se ne zna.

- Htjeli smo to izbjeći, ali zbog manjine koja stvara problem uskoro promijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti - najavio je Božinović, piše Jutarnji list.

Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od 8.000 do 15.000 kuna i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

- O kaznama se raspravlja, sigurno će to biti malo strože kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, odnosno da se izriču na licu mjesta. Sankcija će biti, ali sad ne mogu biti konkretan. O izmjeni zakona odluku donosi Hrvatski sabor - izjavio je Božinović.

Sastanak povjerenstva održan je još jučer i članovi bi do ponedjeljka trebali napraviti nacrt. Sve bi trebalo biti spremno za sljedeću sjednicu Vlade, koja je u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku, zakon po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Europa već ima kazne za neodgovorne građane, a one iznose od 250 do 1000 eura. Belgija je tako najavila da će odmah početi kažnjavati prekršitelje s 250 eura, Italija je kazne za nenošenje maski na javnim prostorima "digla" s 400 na 1000 eura, a u Francuskoj je početka kazna 135 eura, a za one koji opetovano krše ovu mjeru platit će i do 3750 eura.

Kazne su uvedene i u nama susjednim državama. Tako u BiH kazne za prekršitelje iznose 385 kuna, a u Sarajevu 2000 kuna, u Srbiji 320 kuna, u Mađarskoj (Budimpešta) 160 kuna, piše Jutarnji list.

Označeno u