VIDEO Obljetnica Puma: "Bez oklijevanja i među prvima u obrani hrvatskog naroda" Foto: MORH

VIDEO Obljetnica Puma: "Bez oklijevanja i među prvima u obrani hrvatskog naroda"

VV | 21.12.2020. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju državu, poručuje ministar obrane Mario Banožić obilježavajući 28. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade HV-a "Puma“ i Dan 2. mehanizirane bojne "Puma“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u varaždinskoj vojarni "7.gardijske brigade Puma".

Uz predstavnike ratnih veterana i invalida Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih Puma te ministra obrane Banožića, na proslavi su bili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predsjednik Udruge veterana “7. gardijske brigade Puma“ Robert Puja te drugi civilni i vojni uzvanici i gosti.

Obilježavanje obljetnice započelo je misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma u crkvi Dobrog Pastira koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, a nakon toga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici Sv. Jurja u vojarni “7. gardijske brigade Puma”.

50743822837_a080c0feb3_o.jpg

U gradu Varaždinu koji je iznjedrio Pume kao jednu od najslavnijih postrojbi u ukupnoj hrvatskoj ratnoj povijesti, ministar obrane čestitao im je njihov dan te se prisjetio Domovinskog rata i najtežih trenutaka za Hrvatsku u kojima su Pume, kao i druge postrojbe iz ovog dijela Domovine, bez oklijevanja i među prvima stale u zaštitu hrvatskog naroda.

- Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Knina do Slavonije. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju državu. Čestitam im i zahvaljujem na tome - rekao je ministar Banožić te podsjetio kako je Hrvatska vojska uvijek u suradnji i na pomoć civilnoj zajednici što se u mnogim situacijama kriza do sada pokazalo, a potvrđuje se i danas.
Potpredsjednik Vlade, ministar Tomo Medved podsjetio je na ulogu i važnost Puma te im čestitao njihov dan.

- Na poseban način iskazujemo danas zahvalu i poštovanje obiteljima 91 poginulih i jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade Pume na žrtvi koju su podnijeli za slobodu države, kao i svim pripadnicima Puma, braniteljima, ranjenima - rekao je ministar Medved.

U propovijedi koju je u crkvi Dobrog Pastira predvodio velečasni Ivica Cujzek, velečasni Cujzek istaknuo je kako su upravo branitelji iz Domovinskog rata, među kojima i pripadnici Puma, ali i obitelji branitelja te poginulih i nestalih branitelja, svojim životima svjedočili ljubavi, poniznosti i odanosti.

Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je 23. prosinca 1992. u Varaždinu, popunjavana je najviše dragovoljcima iz sjeverozapadne Hrvatske i dijela Slavonije, a tijekom Domovinskog rata je uspješno sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama.

Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 4550 gardista, poginulo je 67 pripadnika Puma, dok je u 5. bojni 1. “A” brigade koja je bila temeljna struktura na kojoj su Pume izrastale poginulo 25 pripadnika. Na prvim crtama bojišnice ranjena su 252 pripadnika.

Označeno u
Video sadržaj
Galerija slika