ilustracija

Velika Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći nove mjere

Varaždinske vijesti/HRT | 19.12.2020. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom, objavile su britanske zdravstvene vlasti, istaknuvši da još uvijek nastoje utvrditi je li on i smrtonosniji.Informacija je objavljena uoči održavanja konferencije za novinare Borisa Johnsona.

Britanski premijer najavio je uvođenje novih restrikcija zbog povećanog broja slučajeva novozaraženih, osobito u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Od ponoći će se uvesti nova razina četiri u područjima uključujući London, Kent, Essex i Bedfordshire. Za ostatak zemlje granica gdje se mogu susresti članovi tri kućanstva smanjena je s pet dana na samo jedan dan - onaj za Božić.

- Savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) sada smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom, rekao je glavni britanski epidemiolog Chris Whitty.

- Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja, no u tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi, kazao je, dodavši da je Velika Britanija obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o bržem širenju ovog soja virusa.

Ranije mutacije SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.
U Engleskoj trenutačno u "vrlo visokoj" rizičnoj razini ograničenja živi oko 38 milijuna ljudi ili 68 posto stanovništva. Riječ je o najstrožoj restriktivnoj razini koja uključuje zatvaranje pubova, restorana i muzeja te zabranu miješanja osoba iz različitih kućanstava s nekim iznimkama.

Johnson je u petak odbio isključiti mogućnost trećeg zatvaranja za Englesku, dok su ga Wales i Sjeverna Irska odlučili ponovno uvesti nakon Božića.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. prosinca je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.

Očekuje se da, nakon cjepiva Pfizer-BioNTecha Britanska agencija za lijekove (MHRA) 28. ili 29. prosinca odobri i drugo cjepivo, ono koje je razvio laboratorij AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, prenosi The Telegraph.