Počinju 54. Varaždinske barokne večeri, koncertom ansambla Barroca da Musica i Zbora HRT-a

IČ | 20.9.2024. u 14:51h | Objavljeno u Aktualno

Ovogodišnje, 54. Varaždinske barokne večeri, koje će započeti večeras, koncertom ansambla Barroca Casa da Musica i Zbora Hrvatske radiotelevizije u varaždinskoj katedrali, publici će ponuditi najviše glazbene domete i vrhunski glazbeni doživljaj.

-Nije nimalo lako pogoditi u izboru konačnog koncepta festivala, pri čemu valja imati na umu da su i naše financije ograničene, no, uživamo veliku pomoć zemlje - partnera, zahvaljujući kojima već godinama na Varaždinskim baroknim večerima nastupaju najbolji glazbenici iz partnerske zemlje. Ove je godine zemlja - partner Portugal, pa ćemo na ovogodišnjem festivalu moći čuti najbolje glazbenike iz te zemlje. Lani smo primjerice, kada nam je zemlja - partner bila Švicarska, dosegli novu razinu kvalitete, a vjerujem da će i ove godine biti tako, iako su Švicarska i Portugal dvije jako različite zemlje. No, svaka država na našem festivalu nastoji predstaviti svoju tradiciju i kulturno naslijeđe u najboljem svjetlu i dovesti svoje najbolje glazbenike. Upravo to Varaždinskim baroknim večerima daje svjetsku prepoznatljivost i jamči njegovu uspješnost i u budućnosti - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Ta će visoka kvaliteta i ove godine biti potvrđena već na svečanom otvaranju u varaždinskoj katedrali?

- Osobno smatram da je orkestar Barroca Casa da Musica, koji će nastupiti na otvorenju festivala, vodeći portugalski ansambl za ranu glazbu. Taj sjajni ansambl će te večeri nastupiti pod vodstvom maestra Laurencea Cummingsa, kojeg se naša publika sjeća i kao jednog od voditelja škole Aestas Musica. Jako mi je drago da će maestro Cummings, voditelj Odsjeka za ranu glazbu Kraljevske akademije u Londonu, ponovo nastupiti u našem gradu. Te će večeri u katedrali, uz Zbor Hrvatske radiotelevizije, nastupiti i sopranistica Sara Braga Simões, sigurno jedna od najpoznatijih portugalskih pjevačica rane glazbe. Posebno se veselim što će te večeri na programu, uz djela portugalskih baroknih skladatelja, biti izvedena i 3. simfonija Luke Sorkočevića. Bit će zanimljivo čuti kako su jedan Englez i jedna Portugalka doživjeli ovu najpoznatiju simfoniju našeg velikog majstora. Na koncertu će biti izveden i Magnificat Johanna Sebastiana Bacha, jedno od meni najdražih baroknih djela. Naš festival je mjesto kontakta i povezivanja, on spaja glazbenike, narode i njihovu kulturnu baštinu, a to je po meni, najveća vrijednost Varaždinskih baroknih večeri.

Na festivalu će ove godine nastupiti najbolji portugalski glazbenici, ali i vrhunski izvođači rane glazbe i iz drugih zemalja?

- Već drugog dana festivala, u subotu, u dvorcu Trakošćan će nastupiti Sete Lágrimas, najpoznatiji portugalski ansambl za ranu glazbu, s vrhunskim programom. Na festivalu ćemo ove godine ugostiti i poznatog portugalskog čembalista Miguela Jalotou, najbolju portugalsku violončelisticu Isabel Vaz, koja će svirati sa Zagrebačkim solistima, i poznatog portugalskog violinista Carlosa Damasa, koji će nastupiti s Varaždinskim komornim orkestrom.Na koncertima izvan Varaždina svirat će i Iberian Baroque Ensemble, još jedan vrhunski ansambl iz Portugala. Uz portugalske glazbenike na festivalu ćemo ove godine ponovo imati i sjajni zbor Romeo & Julia Koren iz Stockholma, sa zanimljivim programom posvećenom Georgu Friedrichu Händelu, ugostit ćemo i izvrsni ansambl Contratemps iz Barcelone, nasljednika ansambla Le Tendre Amour, koji je nagrađen festivalskim nagradama za najbolji izvođački domet i najbolju interpretaciju. Taj će vrsni ansambl izvesti baroknu operu prema fragmentima iz opusa Claudija Monteverdija. Njihov koncert, koji je uvijek i veliki show, bit će sigurno senzacionalan. Na festivalu će ove godine nastupiti i Consort Mirabile, vokalno-instrumentalni ansambl specijaliziran za renesansnu glazbu, koji koncertira na svim vrstama flauti iz doba renesanse i baroka. To će biti još jedan od senzacionalnih koncerata na 54. Varaždinskim baroknim večerima.

Festival će i ove godine nastaviti dugogodišnju tradiciju s nizom koncerata hrvatske glazbene baštine?

-Da, ostajemo vjerni tradiciji pa će ove godine ansambl Responsorium predstaviti skladatelje jadranskog kulturnog kruga sedamnaestog stoljeća, zanimljiv program izvest će i Camerata Garestin, Komorni vokalni ansambl Donum nastupit će sa zborom Uršuline zvjezdice, pod umjetničkim vodstvom našeg katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina, a u programu ćemo imati i zbor Chorus Angelicus, kojemu će se na koncertu priključiti mađarski ansambl Capella Savaria. Oni će, pod vodstvom maestra Anđelka Igreca izvesti monumentalno Händelovo ostvarenje - Juda Makabejac. Na festivalu će nastupiti i ansambl Projekt Lazarus. I ove godine smo veliku pozornost posvetili mladima, pa ćemo imati tradicionalni koncert učenika Glazbene škole u Varaždinu, koji će nastupiti s Varaždinskim komornim orkestrom. Ove godine će na festivalu nastupiti i mladi europski talenti pod umjetničkim vodstvom Laura Vadjon i Miguela Jalotoe, a ponovo ćemo imati i koncert - 4 akademije. Nastup na Varaždinskim baroknim večerima tim je mladim glazbenicima životna prilika i doživotno sjećanje. Imat ćemo i čak 11 koncerata izvan našeg grada, i to u četiri županije, a posebno mi je drago da će zadnji koncert ove godine biti posvećen Jurici Muraju. U spomen na maestra Vladimira Kranjčevića utemeljit ćemo novu festivalsku nagradu, za najbolju interpretaciju Bachovih djela, koja će nositi njegovo ime. I ove ćemo godine imati izuzetno bogat popratni festivalski program. Tako bogat, kvalitetan i raznovrstan program ne bi bio moguć bez velike podrške, ponajprije Republike Portugal, ali i Švedske, Mađarske i Italije, bez podrške Ministarstva kulture i medija, Grada Varaždina i Varaždinske županije, ali i niza sponzora, rekao bih pravih Varaždinaca, koji su svjesni da su Varaždinske barokne večeri temelj građanskog, kulturnog Varaždina, koji je u svijetu prepoznat upravo po svojoj kulturnoj, a prije svega glazbenoj ostavštini. Varaždin je mali grad velike kulture. Zahvaljujem svima koji su pomogli i podržali naš festival i omogućili da i ove godine publika na Varaždinskim baroknim večerima uživa u vrhunskom programu - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.