Varaždinski Zavod za javno zdravstvo počeo s testiranjem na - gripu Foto: ilustracija

Varaždinski Zavod za javno zdravstvo počeo s testiranjem na - gripu

I.D./Varaždinske vijesti | 7.2.2021. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

Početkom veljače Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije objavio je da je u Djelatnosti za kliničku mikrobiologiju dostupna mikrobiološka dijagnostika influence A i/ili B PCR metodom iz brisa orofarinksa, nazofarinksa i sputuma.

U obavijesti liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima navodi se da se uzorci gornjeg dišnog sustava uzimaju na isti način kao i za dijagnostiku bolesti Covid-19.

- Pretraga na gripu i Covid-19 se može obaviti iz istog uzorka, uz napomenu da se na spremnik uzorka obavezno naznači da se traži virus gripe i SARS-CoV-2. Također, na uputnici je potrebno napisati zahtjev na gripu i /ili SARS-CoV-2. Prilikom naručivanja termina za uzorkovanje u bolesnika sa simptomima obavezno navesti da se traže oba patogena - napominju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Prema posljednjim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), aktivnost gripe je na vrlo niskoj razini, odnosno ostala je na međusezonskoj razini.

- Pandemija koronavirusa utjecala je na traženje i pružanje zdravstvene zaštite, kao i na provođenje i kapacitete testiranja u zemljama europske regije, što je imalo negativan utjecaj na izvještavanje o epidemiološkim i virološkim podacima o gripi tijekom sezone 2020.-2021. Zbog pandemije koronavirusa, podatke o gripi moramo tumačiti s oprezom, osobito u smislu sezonskih obrazaca - napominju iz ECDC-a, dodajući da su na vrlo nisku razinu aktivnosti gripe vjerojatno utjecale i protuepidemijske mjere poput nošenja maski, održavanje razmaka i ograničavanje kretanja.