Varaždinska županija u posljednja 24 sata nema novooboljelih, dosad testirano 1.150 osoba Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinska županija u posljednja 24 sata nema novooboljelih, dosad testirano 1.150 osoba

Varaždinske vijesti | 25.4.2020. u 11:46h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je ostao 45, a ozdravilo je ukupno 30 osoba.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba, a dvije osobe s našeg područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

- Na ime osoba oboljelih posljednjih dana, epidemiološkom obradom mapirano je dodatnih 36 kontakata, čime trenutno imamo 82 kontakata oboljelih kojima je određena preventivna mjera samoizolacije i koji su pod aktivnim zdravstvenim nadzorom. Samo u protekla 24 sata uzeti su brisevi novih 66 osoba. Brisevi se i dalje uzimaju na dvije posebno pripremljene lokacije i to ispred zgrade interne u krugu Opće bolnice Varaždin te posljednjih 15 dana i u krugu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu. Ukupno je testirano 1150 osoba - izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ujedno su upozorili i na promjenu radnog vremena dežurne COVID-19-ambulante u Domu zdravlja u Varaždinu koja više ne dežura 24 sata nego sada radi od 8-20 sati.

- U mjeri samoizolacije još uvijek je više od 1.100 osoba, no veseli činjenica da u posljednja 24 sata od strane PU varaždinske nije zabilježeno nijedno kršenje te mjere - dodali su.

Podsjetili su i da je jučer Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio četiri Odluke radi izvršenja mjera koje su planirane za prvu fazu, a koje će se primjenjivati od 27. travnja. Sastavni dio tih Odluka su i opće protuepidemijske mjere i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Sve one imaju za cilj spriječiti širenje infekcije, a mi možemo samo redovito naglašavati da učinkovitost tih mjera ovisi isključivo o tome primjenjuju li se iste u potpunosti i dosljedno. Odgovornost je sada na svima nama! – istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Sve odluke i protuepidemijske mjere dostupne su javnosti putem službenih stranica Ravnateljstva civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.