Varaždin topliji od pojedinih gradova na jadranskoj obali, ali još je daleko od rekorda Foto: ilustracija

Varaždin topliji od pojedinih gradova na jadranskoj obali, ali još je daleko od rekorda

| 27.6.2019. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda danas u 14 sati temperatura zraka u Varaždinu iznosila je 33.1 Celzijev stupanj, dok je najtoplije bilo Kukuljanovo s izmjerenih 36,8 Celzijevih stupnjeva, a najsvježiji je bio vrh Sveti Jure na Biokovu s 23.1 Celzijev stupanj.

Varaždin je u 14 sati bio topliji od Pule, u kojoj je izmjereno 30 Celzijevih stupnjeva, Rovinja s 32,2, Raba i Zadra, gdje su izmjerena 32 Celzijeva stupnja te od Dubrovnika kojeg je grijao 31 Celzijev stupanj. I mjerenja temperature zraka u 15 sati također su pokazala da Varaždin i dalje grije 33,3 Celzijeva stupnja, dok su Crikvenica, Zadar i Dubrovnik bili na 30,Hvar na 32,Komiža na 29, Lastovo i Malinska na 31, a Opatija na 32 Celzijeva stupnja.

S obzirom na toplinski val savjetuje se da izbjegavate boravak na otvorenom do 16 sati, rashlađujete svoje domove i pijete puno tekućine, najbolje vode. Ako baš morate van iz kuće ili stana, svakako se zaštitite od sunca svijetlom odjećom, šeširima, sunčanim naočalama i zaštitnim kremama.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda  prognoziraju da će kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno biti pljuskova te pojačanog vjetra, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Do sada najtopliji dan u Varaždinu bila je srijeda 8. kolovoza 2013. godine. Tog su dana najviše dnevne temperature su posvuda (osim na najvišem Zavižanu) bile iznad 30 °C, a gotovo sve postaje DHMZ-a su mjerile i iznad 35°C. U nekim mjestima temperature su se približile i vrijednosti od 40 °C, a dosegnuto je i 41 °C.

U Varaždinu, gdje se temperatura zraka mjeri od 1949. godine, najviša dnevna temperatura zraka iznosila je 39.4 °C, što je novi apsolutni temperaturni rekord i novi rekord za kolovoz. Rekord za kolovoz je iznosio 38.7 °C, od 18. kolovoza 2003. godine. Do tog dana je apsolutni temperaturni rekord za Varaždin bio postavljen 5. srpnja 1950. godine, kada je u Varaždinu izmjereno 39.3 Celzijevih stupnjeva.