Varaždin smo ulaganjima u osnovno školstvo izdigli iznad tužnog hrvatskog prosjeka!

M.P./Varaždinske vijesti | 1.9.2017. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždin smo, zahvaljujući ulaganjima i projektima koje provodimo u osnovnom školstvu, izdigli iznad tužnog hrvatskog prosjeka - ocijenio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na pressici protekli petak koja je održana uoči početka nove školske godine.

Škola otvorenih vrata

Ukazao je ponajprije na činjenicu da je Varaždin jedini grad u Hrvatskoj čije su sve osnovne škole u jednosmjenskoj nastavi, a dogradnjom 6. OŠ i stvaranjem nove mreže škola, pedagoški će se standardi dodatno povećati.

- Od predviđenih 1,5 milijuna kuna za rekonstrukciju elektroinstalacija u 5. OŠ, ostat će oko milijun kuna koje ćemo uložiti u nabavku nove opreme i time u stvaranje onoga što možemo nazvati poticajnim obrazovnim okruženjem, odnosno u tzv. školu otvorenih vratiju. Drugim riječima, djeca će po dovršetku redovne nastave moći ostati u školi i sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima - najavio je Čehok dodavši kako će taj projekt biti gotov do kraja ove godine, a u pokusnom radu u nekim gradskim školama do kraja školske godine. U punom bi smislu zaživio pak s idućom školskom godinom.

- Varaždin se već izdigao iznad tužnog hrvatskog prosjeka, a ovim ćemo se približiti najboljim europskim sredinama, odnosno skandinavskim zemljama - ukazao je Čehok.

Također, najavio je kako će Grad i ove godine sufinancirati produženi boravak, školski sport, ali i ostale potrebne aktivnosti. Nadalje, nastavlja se i projekt nabave besplatnih udžbenika i radnih bilježnica za što je utrošeno 1.450.000 milijuna kuna, ali i sufinanciranje kuhinje djeci slabijeg imovinskog statusa te odlazak na Rab. Čehok je na kraju zahvalio svim nastavnicima i osoblju u školama.

- To su ljudi koji za male pare rade jedan vrlo bitan posao, a rade u uvjetima koji su za mene neshvatljivi. Treba im zahvaliti. Mi ćemo nastojati da naše škole i dalje budu "društva u malom", škole gdje će djeca biti sigurna i zbrinuta, i škole bez nasilja - poručio je varaždinski gradonačelnik.

20170901 130859

Svakome pomoćnik

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar ukratko je pak najavio projekt rekonstrukcije elektroinstalacija u 5. OŠ koji će ići po fazama.
- Taj se projekt odgađa od 2014. godine no sada smo odlučili krenuti u to. Napravljena je financijska revizija projekta, koliko god se to sviđalo ili ne političkim akterima. Projekt ćemo, dakle, provesti u fazama - rekao je Avar.

Pojasnio je kako se na raspisani natječaj javio samo jedan ponuditelj.

- Ujedno su poslane četiri pozivne dokumentacije, a peti ponuditelj koji se javio na natječaj jedini je zadovoljavao uvjete i bio unutar budžeta od 400.000 kuna predviđenih za prvu fazu. Međutim, on je odustao jer nije unutar tri tjedna mogao završiti posao - pojasnio je Avar.

Dodaje kako će se sada ići po fazama i to tijekom školske godine.

- Najprije će se izvesti grubi radovi tijekom kojih će se raskopati zidovi, ugraditi nove cijevi, a potom slijedi sustav zaštite od groma, sustav školskog zvona te vatrodojava. Najprije želimo zadovoljiti ono što je inspekcija navela kao nedostatke - napomenuo je Avar dodavši kako je osim rekonstrukcije elektroinstalacija u 5. OŠ potrebna i energetska obnova kotlovnice.

- Želimo ravnomjeran i kontinuirani razvoj svih škola, a ne da se godinama o nekima ne brine - poručio je.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica ukazala je pak kako je u Zagrebu potpisan osam milijuna kuna "težak" projekt PONOS kojim su i ove godine osigurani pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

- Sveukupno ćemo osigurati 75 pomoćnika za 60 djece. Odnosno, kroz projekt se osigurava 51 pomoćnik, a udruzi Kokotiček osigurano je još devetero pomoćnika. Usto, tu je i 15 pomoćnika koji će raditi s djecom s teškoćama u razvoju u vrtiću - pojasnila je Malenica uz napomenu kako zadovoljene sve potrebe te je svako dijete dobilo pomoćnika.

Avar je pak najavio kako će se uskoro odlučivati i o novoj mreži škola kako bi se ustanovilo zašto su neke gradske škole prenapučene, dok u nekima nema djece, a osvrnuo se i na dogradnju 6. OŠ.

- Već smo rekli kako se odustalo od dogradnje 6. OŠ, napravili smo reviziju, dvorana je prioritet i trenutno se radi financijska konstrukcija. Javnost ćemo obavijestiti kada sve završi - najavio je Avar.

Dodajmo na kraju kako u novu školsku godinu kreće 421 prvašić, odnosno ukupno 3.400 osnovnoškolaca pri čemu pročelnica Danijela Vusić ističe kako raste broj učenika.