ilustracija

Ustavni sud odbacio tužbe banaka za kredite u švicarskim francima

Varaždinske vijesti/N1 televizija | 3.2.2021. u 16:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ustavni sud odbio je i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak, prenosi portal N1 televizije.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, stoji u priopćenju na stranicama Ustavnog suda.

Također, Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom više odredaba Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa izmjenama i
dopunama te nije prihvatio ili je odbacio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na zabrane okupljanja, prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, organizaciju javnog prijevoza putnika i zabranu napuštanja županija. Također je odbacio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom rješenja Vlade RH o imenovanju članova Stožera civilne zaštite RH.

Ustavni sud RH utvrdio je da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi Ustavni sud morao preispitati svoja ranija stajališta iz odluka od 14. rujna 2020. niti su u ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske nastupile nove okolnosti koje bi dovele do promjene tih stajališta.

Nadalje, ocijenio je da u većini prijedloga nisu navedeni ustavnopravno relevantni razlozi koji bi ukazivali na sumnju da osporene odluke nisu u suglasnosti s Ustavom ili zakonom.

Ustavni sud RH donio je sve navedene odluke odnosno rješenja sa 10 glasova za i 3 glasa protiv, objašnjava se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, objavio je portal N1 televizije.