Umirovljenici diljem zemlje očajni i najavljuju prosvjede, ali ne i varaždinski

V.V. | 3.10.2017. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske ovih dana su najavili skori prosvjed umirovljenika „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“, koje Sindikat umirovljenika Hrvatske organizira u šest hrvatskih gradova - Zagrebu, Puli, Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku i Zadru.

Siromašni i poniženi

- Tijekom godina SUH je pokretao brojne inicijative za izmjenu različitih zakona iz područja socijalne skrbi, obveznog i poreznog prava, financija i drugih, ali od strane vlasti izostaju konkretni odgovori, a u dvije godine smo dobili već četvrtog resornog ministra. Sve moguće institucionalne kanale smo iskoristili i položaj umirovljenika nije poboljšan ni milimetar. Dapače, sada smo, uz Bugare, najsiromašnije starice i starci u Europskoj uniji, nemamo minimalnu mirovinu, nemamo naknadu za starost, nemamo nikakve brane rastućem siromaštvu. Hranimo se s poda tržnica, iz kanti za smeće, grijemo u javnom prijevozu, jedemo u javnim kuhinjama - poručuju iz Sindikata.

- Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret, iako su upravo umirovljenici svojim smanjenim mirovinama ponijeli teret obrane, a kasnije recesije. Ustegnuto nam je i pravo na dijalog i aktivno sudjelovanje u suodlučivanju, jer Nacionalno vijeće za umirovljenike ne funkcionira - smatraju.

Ističu kako su hrvatski umirovljenici i druge starije osobe su očajni, ali i ljuti, jer im je oduzeto temeljno dostojanstvo i ravnopravnost.

Inertnost institucija

Upravo zbog sve težeg položaja umirovljenika i starijih osoba, kao i inertnosti institucionalnih tijela glede rješavanja njihovih problema, Sindikat umirovljenika Hrvatske organizira umirovljeničke prosvjede „ZAUSTAVIMO SIROMAŠTVO I PONIŽENJE U STAROSTI“, u više hrvatskih gradova, a središnji će se održati u utorak, 10. listopada 2017. godine, s početkom u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca.

Prema sadašnjim najavam, prosvjeda u Varaždinu neće biti.

Je li to zato jer su varaždinski umirovljenici zadovoljni standardom ili, što je vjerujatnije, ili samo inertni u borbi za svoja prava? 

Ovo potonje je vjerojatnije.

Jer kako ističu u Sindikatu umirovljenika, čak trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Udjel prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju - samo 37,7 posto, dok je u susjednim zemljama bitno viši (Mađarska i Makedonija – 62%, Slovenija – 60,2%; Crna Gora – 56,2%, Srbija – 49,8%; Kosovo – 47%; Bosna i Hercegovina – 43,4 i 42,5%).

Porazni podaci

Poražavajuća je i činjenica da su u zadnjih 18 godina mirovine u Hrvatskoj zaostale 14 posto za plaćama, a da su mirovine onih koji su u mirovinu otišli nakon 1.1.1999. godine, zbog nerevalorizirane prve vrijednosti AVM-a, zastale za 19 posto.

Također je porazan podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2.085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva. 

Prosvjedni skupovi održat će se usljedećim gradovima: 

  • ZAGREB, Mandusevac, 12h
  • PULA, Trg Portarata, 12h
  • SPLIT, Zapadna obala, 12h
  • OSIJEK, Trg slobode, 12h
  • SLAVONSKI BROD, Korzo, 12h
  • ZADAR, Poljana Pape Ivana Pavla II.,16h
Označeno u